Política 07/10/2019

El Govern acusa Ciutadans de fer un "ús fraudulent" del Parlament per "interès electoral"

"Això no és un bar ni un plató de televisió, això és el Parlament de Catalunya", avisa Budó a Cs

N. Orriols / Q. Bertomeu / A. Mascaró
5 min
Meritxell Budó, durant el debat de la moció de censura proposada per Cs

BarcelonaEl Govern ha volgut donar un perfil baix a la moció de censura de Cs i el president, Quim Torra, ha optat per delegar la resposta de l'executiu a la portaveu, Meritxell Budó. La també consellera de Presidència ha assegurat que l'objectiu de Ciutadans és "partidista" i ha acusat Lorena Roldán i Carlos Carrioza de fer un "ús fraudulent" del Parlament per "interès electoral" a les portes de les eleccions espanyoles del 10 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Això no és un bar, això no és un plató de televisió ni un pavelló per fer actes de campanya [...]. Això és el Parlament de Catalunya", ha alertat Budó a la bancada del partit taronja. "Jugar amb les institucions que representen els ciutadans no és un bon camí, pervertint el sistema no se'n sortiran", ha afegit la consellera de la Presidència.

Meritxell Budó, durant el debat de la moció de censura presentada per Cs

Budó ha fet un discurs breu, d'escassament un quart d'hora –tenia fins a trenta minuts–, de manera "volguda", ha dit, per restar importància i "no contribuir" a l'estratègia de Cs, que en el seu discurs també ha carregat contra el PSC –amb qui es discuteixen una bossa d'electorat les pròximes eleccions del 10 de novembre–. La consellera ha recordat que fa onze dies ja hi va haver el debat de política general, on es va poder debatre "profundament" sobre les qüestions que marcaran el nou període de sessions. En aquest sentit, ha aprofitat per recordar que s'hi va aprovar una proposta de resolució que reprovava les declaracions de Roldán, quan va comparar els detinguts per un presumpte delicte de terrorisme amb l'atemptat de Vic d'ETA dels anys 90. "¿Va ser reprovada per majoria absoluta i ara pretén ser escollida per aquesta mateixa cambra per majoria absoluta?", s'ha preguntat Budó, afirmant que la moció de censura està condemnada al fracàs.

Per a la consellera de la Presidència, Ciutadans és un partit "nascut" per "atiar el conflicte i trencar la convivència a Catalunya". "Vostès, els de la Catalunya real, els de les zero alcaldies", ha ironitzat Budó burxant en els mals resultats del partit a les eleccions municipals. Amb les males perspectives electorals, la consellera ha afirmat que s'està "desinflant el suflé" de Cs –que va guanyar les últimes eleccions a Catalunya– i que, per això, està actuant "de manera desesperada i esperpèntica". "El seu objectiu no és resoldre els problemes reals dels catalans, només volen tapar el conflicte real, el més important que hi ha ara sobre la taula, el de l'encaix entre Catalunya i Espanya", ha conclòs.

ERC: Roldán "mai" serà presidenta

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha pronosticat que Roldán "mai" serà presidenta de la Generalitat i ha considerat que Cs és incapaç "d'arribar a acords amb ningú" més enllà del PP. "No serà presidenta perquè no dóna resposta a cap de les necessitats dels catalans. Cs ha nascut per destruir i no per construir", ha reblat. El líder republicà ha atribuït la moció de censura a que el partit taronja "està desesperat" amb les enquestes, que últimament no els hi són favorables.

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, intervé en el debat de la moció de censura.

Més enllà de les crítiques a Ciutadans, Sabrià també ha dedicat part del seu discurs a carregar contra el PSC. Per ERC no n'hi ha prou amb que els socialistes catalans s'abstinguin en la votació de la moció de censura i considera que l'haurien d'haver rebutjat. Ha retret al PSC que no descarti completament l'aplicació de l'article 155 i ha conclòs: "Costa molt veure la diferència entre vostès i Ciutadans". Per Esquerra, el PSC s'ha situat en una "equidistància" entre Cs i el soberanisme per intentar guanyar "quatre vots". Sabrià també ha aprofitat la seva intervenció per assegurar que el seu partit segueix apostant per la independència, però ha afirmat que aquest camí s'ha de recórrer sense caure "ni en les falses promeses ni en el fum".

JxCat demana a Cs que "pari ja" de comparar l'independentisme amb el "terrorisme"

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha instat Lorena Roldán a “respectar les institucions catalanes” i a “condemnar” el 155 si és que vol ser candidata a la presidència de la Generalitat. “Deixin d’utilitzar els recursos públics per intentar remuntar les enquestes amb una moció fracassada”, ha etzibat Batet. El diputat ha insistit en titllar de “farsa i “pura propaganda” la iniciativa del partit taronja, lamentant “haver perdut tot el dia per Ciutadans”. Ha demanat “respecte” a Cs pels independentistes i que “pari ja” de comparar-los amb “terroristes”. “Que s’acabi el Procés, diu vostè, i què fem amb els dos milions d’independentistes senyora Roldán? Què en fem? Els diem que ‘viva España, el orden y la ley’?”, ha ironitzat el president del grup de JxCat al Parlament.

En el torn de rèplica, Roldán ha instat JxCat a condemnar la violència, afirmant que el president, Quim Torra, ja és "pitjor" que l'expresident Carles Puigdemont perquè "ovaciona els terroristes". "Condemni la violència dels 'comandos' terroristes secessionistes", li ha exigit Cs a JxCat.

Batet li ha contestat que JxCat condemna "tot tipus de violència", també la de la policia durant l'1 d'octubre. "La condemnen vostès senyors de Ciutadans?", ha dit Albert Batet. "Demani perdó", ha tornat a insistir Roldán. "Com condemna Torra la violència, dient als radicals que apretin?", ha afegit Roldán dirigint-se al president, Quim Torra, que no ha intervingut en cap moment durant tot el debat de la moció de censura.

La CUP, critica amb Cs i el Govern

La CUP s'ha mostrat molt crítica amb la moció de censura que ha presentat Cs, però també amb el Govern per no avançar en el procés de construcció nacional. El diputat Vidal Aragonès ha començat la seva intervenció anunciant que votarien en contra d'una iniciativa que ha qualificat de "moció farsa" perquè Cs "busca criminalitzar el president, el Govern, el conjunt de l'independentisme i el poble de Catalunya pel seu model educatiu". "Ciutadans va néixer per acabar amb aquest model i pacten amb l'extrema dreta allà on poden", ha prosseguit el dirigent cupaire, que ha emplaçat els socialistes a dir quin diàleg hi haurà si acaben pactant amb Cs com vol el candidat del PSOE, Pedro Sánchez. "Votarem no perquè mai farem el joc els que volen dividir i violentar el poble de catalunya", ha conclòs en referència a la formació espanyolista.

Després de denunciar que "l'aparell de l'estat espanyol necessita d'un relat que compari l'independentisme amb terrorisme per desplaçar més policies a Catalunya davant la resposta pacífica del poble de Catalunya a la sentència", Vidal Aragonès ha carregat amb duresa contra JxCat i ERC. "Les institucions catalanes no són un mur amb la repressió, són còmplices de la persecució del moviment independentista acusant-nos, disparant-nos, atacant-nos i amenaçant-nos", ha etzibat el diputat cupaire. Vidal Aragonès també ha criticat que el projecte de Torra de passar de la "restitució a la constitució" no s'hagi acomplert i que l'executiu segueixi "treballant amb empreses de l'Íbex 35 que van boicotejar la República".

stats