Política 03/07/2012

El Govern amenaça de portar l'Estat al TC per "posar en risc" el model comercial català

El portaveu del Govern, Francesc Homs, assegura que mentre es tracti d'un projecte només poden "mobilitzar tots els actius" per evitar la vulneració competencial

O. March / S. González
1 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha deixat clar que la liberalització dels horaris comercials que vol impulsar el govern espanyol trepitja unes línies vermelles que no pensa permetre i per això l'executiu català està disposat a arribar, si cal, fins al Tribunal Constitucional. Tot i això, ha afirmat que mentre es tracti d'un projecte la Generalitat l'únic que pot fer és “mobilitzar tots els actius” per evitar la vulneració de competències i la dilapidació d'un model de comerç que “està en risc”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha argumentat que el model comercial català se sustenta en tres pilars. El primer és que qualsevol moviment de caràcter legislatiu ha d'anar “pactat i concertat amb els mateixos agents”. El segon es basa en un mecanisme de protecció del petit comerç i dels eixos comercials locals. Finalment, també s'ha de garantir l'oferta d'un model de comerç en què els elements quantitatius es combinin amb elements qualitatius en l'atenció al consumidor.

Si el projecte espanyol sobre l'horari comercial esdevé llei, el Govern portarà el cas al Consell de Garanties Estatutàries i, si el dictamen corrobora una invasió competencial, presentarà un recurs al Tribunal Constitucional.

Homs, en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', s'ha remès a l'època Zapatero i ha lamentat que la liberalització dels horaris comercials sigui un "soroll de fons que fa temps que se sent". També ha recalcat que Catalunya i Madrid sempre han tingut una perspectiva diferent pel que fa al model comercial a implantar.

stats