Política 17/07/2018

El Govern atorga la Creu de Sant Jordi a l'Associació pels Drets Civils, que agrupa els familiars dels presos i exiliats

Reconeix 31 persones i 24 entitats, entre les quals també hi ha Open Arms

N. Orriols
2 min
Els membres de l'Associació Catalana pels Drets Civils en suport als presos polítics

BarcelonaEl Govern ha decidit atorgar la Creu de Sant Jordi a l'Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega els familiars dels presos polítics i exiliats. Ho ha anunciat la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, juntament amb el reconeixement a 31 guardonats més i 24 entitats, entre les quals també hi ha Open Arms per la seva tasca humanitària amb els refugiats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les Creus de Sant Jordi no poden estar al marge del que ens passa –ha argumentat Artadi–. Des del Govern hem volgut donar-los un reconeixement", ha explicat sobre l'entrega del guardó a l'Associació Catalana pels Drets Civils.

L'entrega de les Creus de Sant Jordi arriba excepcionalment per aquestes dates com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155.

El govern de la Generalitat a l'exili va proposar el maig passat una llista de 18 persones i 18 entitats perquè fossin guardonades amb les Creus de Sant Jordi 2018. Ho va fer a través d'un comunicat des de Brussel·les. "El president Puigdemont i els consellers ho considerem especialment necessari en el context de regressió democràtica i de drets fonamentals que vivim", van informar.

Les persones guardonades enguany són la monja i activista Lucía Caram; l'advocat, historiador i membre de la Comissió de la Dignitat Josep Cruanyes; el pioner del submarinisme Eduard Admetlla; la professora i investigadora de les Terres de l'Ebre Victòria Almuni; Francesc 'Xicu' Anoro Zuferri; el pioner de l'atletisme Tomàs Barris; l'economista Lourdes Benería; els germans artesans Joan i Martí Castells; la directora pedagògica de L'Auditori, M. Assumpció Malagarriga; el divulgador de cinema amateur Santiago Marré Burcet; la bibliotecària i professora Carme Mayol Fernández; la pianista i compositora Leonora Milà Romeu; el fotògraf Josep M. Roset; l'escriptor Jordi Sierra i Fabra; l'activista pel folklore català Nemesi Solà Franquesa; l'activista del Priorat Roser Vernet Anguera; el cirurgià Joan Viñas Sales; la traductora Dolors Udina i Abelló; el pedagog Joan Soler; i la il·lustradora Maria Rius, entre d'altres fins a arribar a 31 personalitats.

En el cas de les entitats, a banda de l'Associació Catalana pels Drets Civils, hi ha l'ONG Proactiva Open Arms i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, juntament amb l'Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat a Puigcerdà, l'Associació Societat Coral El Vallès de Ripollet, Alzheimer Catalunya, la cooperativa Abacus, el Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, les Nits Musicals de de Guardiola de Berguedà i l'Orfeó Reusenc, entre altres entitats.

stats