El Govern atorga la Creu de Sant Jordi a l'Associació pels Drets Civils, que agrupa els familiars dels presos i exiliats

Reconeix 31 persones i 24 entitats, entre les quals també hi ha Open Arms

El Govern ha decidit atorgar la Creu de Sant Jordi a l'Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega els familiars dels presos polítics i exiliats. Ho ha anunciat la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, juntament amb el reconeixement a 31 guardonats més i 24 entitats, entre les quals també hi ha Open Arms per la seva tasca humanitària amb els refugiats.

"Les Creus de Sant Jordi no poden estar al marge del que ens passa –ha argumentat Artadi–. Des del Govern hem volgut donar-los un reconeixement", ha explicat sobre l'entrega del guardó a l'Associació Catalana pels Drets Civils.

L'entrega de les Creus de Sant Jordi arriba excepcionalment per aquestes dates com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155.

El Govern a l'exili proposa les Creus de Sant Jordi 2018

Les persones guardonades enguany són la monja i activista Lucía Caram; l'advocat, historiador i membre de la Comissió de la Dignitat Josep Cruanyes; el pioner del submarinisme Eduard Admetlla; la professora i investigadora de les Terres de l'Ebre Victòria Almuni; Francesc 'Xicu' Anoro Zuferri; el pioner de l'atletisme Tomàs Barris; l'economista Lourdes Benería; els germans artesans Joan i Martí Castells; la directora pedagògica de L'Auditori, M. Assumpció Malagarriga; el divulgador de cinema amateur Santiago Marré Burcet; la bibliotecària i professora Carme Mayol Fernández; la pianista i compositora Leonora Milà Romeu; el fotògraf Josep M. Roset; l'escriptor Jordi Sierra i Fabra; l'activista pel folklore català Nemesi Solà Franquesa; l'activista del Priorat Roser Vernet Anguera; el cirurgià Joan Viñas Sales; la traductora Dolors Udina i Abelló; el pedagog Joan Soler; i la il·lustradora Maria Rius, entre d'altres fins a arribar a  31 personalitats.

En el cas de les entitats, a banda de l'Associació Catalana pels Drets Civils, hi ha l'ONG Proactiva Open Arms i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, juntament amb l'Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat a Puigcerdà, l'Associació Societat Coral El Vallès de Ripollet, Alzheimer Catalunya, la cooperativa Abacus, el Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, les Nits Musicals de de Guardiola de Berguedà i l'Orfeó Reusenc, entre altres entitats.