Política 15/01/2013

El Govern demana al PSC “gestos” per facilitar l'acord sobre la declaració de sobirania

Homs destaca la "generositat" de CiU i ERC en renunciar a les referències a l'estat propi en la seva proposta

R. Mateos / O. March
2 min
El president Artur Mas, aquest dimarts al Palau de la Generalitat / EFE

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha demanat aquest dimarts al PSC "gestos" i un punt de "generositat" per facilitar l'acord al voltant de la declaració de sobirania al Parlament. Avui, CiU i ERC han registrat la seva proposta de declaració, en la qual han suprimit les referències a l'objectiu de l'estat propi per aproximar-se a les posicions dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Homs, aquest "acte de generositat" de CiU i ERC -i també d'ICV-EUiA, de qui ha destacat igualment la seva "voluntat" d'arribar a un acord- hauria de veure's ara correspost per part del PSC. "Ens agradaria que, en aquesta línia de diàleg intens, el PSC també s'hi afegís", ha remarcat. Per demostrar que el PSC té una "predisposició honesta" a dialogar i pactar, el conseller demana "gestos" d'aproximació.

El conseller de la Presidència vol que els socialistes evitin les polèmiques sobre les "formes" i se centrin a discutir sobre el "fons" de la declaració, sense buscar "excuses" per desviar les discussions. En aquest sentit, ha recordat que els socialistes catalans van incloure en el seu últim programa electoral la defensa del dret a decidir.

Homs ha evitat concretar si el primer punt de la proposta de CiU i ERC, que defineix el poble de Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà" i que desperta els recels dels socialistes, és un dels aspectes "innegociables". Ha subratllat que l'ordenament jurídic espanyol preveu que sigui el mateix poble de Catalunya, com a subjecte sobirà, qui tingui l'última paraula sobre el seu nivell d'autogovern, a través d'un referèndum.

L'Estatut del 2006, per exemple, va ser votat en un referèndum circumscrit al territori català, i no a tot l'estat espanyol. Aquest aspecte, segons preveu l'ordenament jurídic, es pot interpretar com un "gol" que se'ls va colar durant la Transició als sectors més centralistes espanyols, que veuen com les Corts "no tenen l'última paraula" pel que fa a l'Estatut català. Per tant, "si hi ha voluntat política" a les files socialistes, "hi ha recorregut" per arribar a un acord, ha afegit Homs, que ha carregat contra el govern del PP per la seva "mala utilització" de la Constitució, en la qual "s'empara" per amagar la seva manca de "voluntat política" i nul "coratge" davant les aspiracions nacionals catalanes.

stats