CONSELL EXECUTIU
Política 08/05/2012

El Govern portarà els decrets llei de Rajoy al Consell de Garanties Estatutàries

Si aquest organisme veu inconstitucionalitat en les mesures del govern espanyol, l'executiu català recorrerà al Tribunal Constitucional

O. March / S. González
2 min

BarcelonaEl Govern de la Generalitat ha aprovat avui un pla per ”defensar l'autogovern del país” i frenar el que considera una onada “recentralitzadora” per part del govern espanyol. “Catalunya no restarà immòbil davant de qualsevol intent de laminar el seu marc competencial”, diu l'executiu en la presentació de l'ofensiva. Portar al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) els decrets espanyols d'educació i sanitat i enviar un requeriment formal a l'Estat perquè faci efectives totes les sentències que incompleix amb Catalunya són algunes de les mesures concretes que preveu el pla. L'executiu portarà al Constitucional totes aquelles iniciatives estatals que segons el CGE vulnerin el marc competencial català i no es puguin modificar via esmenes

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs, el govern espanyol utilitza el pretext de lluita contra el dèficit públic per recentralitzar competències, una actuació que l'executiu d'Artur Mas afrontarà fent ús de la legalitat i el diàleg. "Si volen eliminar duplicitats, que comencin per casa seva, que tenen molta feina", ha assegurat Homs en referència al ministeri de Cultura, entre d'altres.

Així doncs, l'executiu portarà al CGE els decrets llei d'educació i sanitat que tenen l'objectiu de retallar 10.000 milions d'euros en aquests àmbits per obtenir un dictamen preceptiu previ a la possible presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat. Segons el Govern, la norma envaeix, entre altres aspectes, la capacitat que tenia fins ara la Generalitat per fixar la jornada lectiva del personal docent.

Estructura “sobredimensionada” de l'Estat

El Govern també encarregarà a l'Institut d'Estudis Autonòmics que analitzi les duplicitats administratives entre el Govern i la Generalitat. L'executiu de CiU assegura que aquesta duplicitat s'exerceix, sobretot, per part de l'Estat, que “manté una estructura clarament sobredimensionada en competències ja transferides” a les comunitats autònomes.

En defensa dels municipis i TV3

Un altre dels aspectes que l'ofensiva deixa clar és que no permetrà “l'alteració unilateral del mapa municipal de Catalunya”, és a dir, la supressió de municipis. També assegura que la Generalitat defensarà les seves competències en matèria de mitjans de comunicació, ja que considera que la flexibilització de la gestió dels mitjans públics suposa una “invasió a les competències de Catalunya en matèria d'autonomia financera i mitjans de comunicació”.

stats