El Govern sobre la carta de Rajoy: "Esperàvem una resposta a l'estil de Cameron amb Escòcia"

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha advertit que la resposta del president espanyol no alterarà el calendari de fixar la data i la pregunta abans de finals d'any

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que la carta de Mariano Rajoy no és la resposta que l'executiu català pretenia amb la seva missiva ni està a “l'alçada” del que la majoria de catalans han expressat tant a la Via Catalana com a les urnes. “Preteníem una resposta de l'estil Cameron, d'entendre i acceptar la majoria a favor del dret a decidir i procedir a una negociació oberta que permetés fixar la data i la pregunta de la consulta”, ha admès Homs, en referència a com afronta el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, la voluntat dels escocesos d'exercir el seu dret a decidir.

Tot i això, el portaveu ha deixat clar que la resposta del president espanyol no alterarà el seu calendari, que preveu fixar la data i la pregunta de la consulta abans de finals d'any i convocar-la el 2014. De fet, Homs ha anunciat que en els propers dies el Govern iniciarà una ronda de contactes amb els grups per acordar de forma majoritària “les bases necessàries per poder fer la consulta el 2014” i ha situat el debat de política general que se celebrarà a finals de mes com l'escenari idoni per donar visibilitat a aquest compromís.

De fet, ha volgut deixar clar que l'executiu català es prendrà "seriosament" l'oferta de diàleg que ha fet el president espanyol però ha avisat que no serà "ingenu" ni acceptarà "dilacions en el calendari".

Davant la falta d'un no explícit a la consulta en la carta de Rajoy, el conseller de la Presidència ha assegurat que el Govern "persistirà en els arguments legals" que permeten decidir al poble de Catalunya i ha recordat les cinc vies que van ser definides pel Consell Assessor per a la Transició Nacional. "El principi de legalitat ha estat sempre en el nord del Govern", ha insistit. Tot i això, ha insistit que no es tracta d'un conflicte de legalitat sinó de voluntats polítiques.

Homs també ha volgut deixar clar que l'executiu català es prendrà "seriosament" l'oferta de diàleg que ha fet el president espanyol però ha avisat que no serà "ingenu" ni acceptarà "dilacions en el calendari".

Més continguts de