Política 02/08/2017

El Govern acusa l'Estat d'"abusar" dels recursos al TC perquè impliquen la suspensió automàtica

TV3 explica que aquest és el principal argument del recurs de súplica de l'executiu català a la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament

Ara
1 min
Mariano Rajoy està preocupat per l’escenari que es pot obrir si la mesa del Parlament admet a tràmit la llei de referèndum amb l’article del reglament suspès.

BarcelonaLa Generalitat acusa Mariano Rajoy i el seu govern de fer un ús "abusiu i desproporcionat" dels recursos al Tribunal Constitucional, que impliquen la suspensió cautelar automàtica de la llei o el reglament per part del TC, encara que posteriorment estimi que sí que s'adiuen a la Carta Magna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el recurs de súplica de l'executiu català, al qual ha tingut accés TV3, "que la Constitució i la Llei Orgànica del TC hagin previst aquest mecanisme d'impugnació i suspensió no habilita al seu ús injustificat del president del govern de l'Estat per provocar la suspensió de disposicions manifestament legítimes, equivalents a moltes altres presents en els reglaments de les cambres legislatives estatals i autonòmiques."

El recurs de súplica -unes 12 pàgines- argumenta que l'executiu espanyol ha actuat preventivament perquè "el recurs es fonamenta no en la inconstitucionalitat del text sinó en la presumpció de la seva futura aplicació i segons la pràctica parlamentària que es pronostica". És a dir, que l'executiu de Rajoy pressuposa que s'usarà per aprovar les lleis de desconnexió i que eliminarà la presentació d'esmenes. "Ens trobem davant un recurs merament interpretatiu, contrari al principi de presumpció de la constitucionalitat de les lleis."

El recurs també recorda que el procediment de lectura única impugnat "és pràcticament equivalent al del Congrés de Diputats i molt semblant als d'altres comunitats autònomes". "El TC no pot jutjar ni el context polític en què s'aprova aquesta reforma del Reglament del Parlament, ni les intencions que la part recurrent intueix en el legislador de Catalunya", conclou.

stats