NOUS DOCUMENTS
Política 29/03/2011

El govern de Zapatero va oferir a ETA deixar en llibertat condicional De Juana Chaos "en secret"

A les actes confiscades a Thierry hi consten les tres reunions que va mantenir l'executiu espanyol amb ETA després de l'atemptat de Barajas

Redacció
2 min

BarcelonaEl govern de l'Estat espanyol es va comprometre a deixar en llibertat condicional De Juana Chaos "en secret" entre juny i setembre del 2006, segons consta als documents de la Guàrdia Civil confiscats al que va ser número u d'ETA, Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry", detingut el 20 de maig del 2008 a França. El País ha tingut accés a documents d'ETA que inclouen les actes de les converses entre el govern i l'organització de tot el procés negociador iniciat el 2006, en els quals consten les tres reunions que van mantenir, tal com ja va reconèixer José Luis Rodríguez Zapatero el 2008, després de l'atemptat de Barajas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'oferiment d'alliberar De Juana Chaos es va produir poc després que l'etarra, al qual s'atribueixen 25 assassinats, mantingués una vaga de fam durant 115 dies després d'haver estat condemnat a 12 anys i mig per un delicte d'amenaces terroristes. La proposta era que primer fos rehabilitat en un hospital de Madrid "mantenint la situació de llibertat en secret", i després, fos traslladat a "Euskal Herria en llibertat".

El 13 de gener del 2008, el mateix Zapatero va admetre en una entrevista a El Mundo que va mantenir contactes amb ETA després de l'atemptat de Barajas. L'objectiu era reprendre la negociació política de Loiola si la banda es comprometia a no cometre cap atemptat. "ETA ha d'assegurar amb una declaració que no farà més atemptats. Després de la declaració s'activaria el procés en el punt que va quedar a Loiola", afirma una de les actes de les reunions entre un representant del govern de Zapatero i un portaveu d'ETA.

En una altra part dels documents es fa referència a la detenció de Jon Yurrebaso. "ETA exigeix l'alliberament de l'etarra i garanties de seguretat per al futur", diu l'acta, i afegeix: "ETA exigeix acord polític. ETA es nega a fer més gestos". El govern respon que no és a les seves mans "alliberar el detingut", però que "espera que l'alliberin". "Després de Barajas el procés està trencat i cal intentar reprendre'l", s'indica.

stats