Política 29/08/2017

El Govern no aclareix quan convocarà el referèndum tot i la pressió de la CUP

Turull manté la porta oberta per tramitar les lleis de desconnexió a través d'un decret llei, sense descartar la via exprés del Parlament

Aleix Moldes
3 min
Carles Puigdemont, durant la reunió del consell executiu

BarcelonaEl Govern es resisteix a aclarir quan aprovarà les lleis de desconnexió i convocarà formalment el referèndum. Aquest dimarts la CUP ha tornat a reclamar a l'executiu que fixi la data per a la setmana que ve i descarti del tot la utilització del decret llei per aprovar tant la llei del referèndum com la de transitorietat jurídica. En roda de premsa, el portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, no s'ha mostrat sorprès per la "pressió" dels cupaires i els ha recordat que el Govern té "un plus de responsabilitat" en l'organització de l'1-O que ells no tenen. "Si això surt malament ningú els mirarà a ells sinó a nosaltres", ha indicat. No ha posat data i tampoc ha descartat que es faci servir el decret llei per aprovar les normes de la desconnexió.

La mesa del Parlament ha tornat a ajornar aquest dimarts l'admissió a tràmit de la llei del referèndum (també de la de transitorietat) i l'executiu ja parla obertament d'una aprovació exprés. Falten 34 dies per a la votació i Turull ha apuntat a dues opcions de tramitació: la del decret llei, responsabilitat del Govern, i la de l'article 81.3 del Reglament del Parlament.La via reglamentària, que l'ARA va explicar al mes de febrer, preveu la possibilitat que JxSí i la CUP sol·licitin l'alteració de l'ordre del dia d'un ple -previsiblement el del 6 i 7 de setembre- per incloure-hi l'aprovació de les lleis de desconnexió en aquella mateixa sessió.

L'opció que sembla descartada és la que preferia Turull fins que el Tribunal Constitucional la va suspendre: l'aprovació per lectura única. Malgrat que l'actual president de JxSí, Lluís Corominas, tampoc ha descartat en públic que es desobeeixi la suspensió, fonts de la majoria sobiranista la donen per perduda.

"Algú es pensava que suspenent la ponència conjunta s'acabava tot, que suspenent la reforma del reglament s'acabava el tema. I nosaltres diem que de vies encara en queden moltes", ha indicat Turull, que ha assenyalat explícitament el decret llei i l'article 81.3 del reglament. "El tema no és com es tramita, per als que volen impedir que votem; el principal problema és què es tramita", ha afegit. Turull ha remarcat que els ciutadans tindran urnes el pròxim 1 d'octubre (sense aclarir d'on surten les 6.000 que va anunciar Puigdemont), i que el fet rellevant serà la participació, malgrat que l'executiu es nega a fixar un percentatge mínim per considerar vinculant la votació.

El Parlament votarà la llei de transitorietat

Turull ha remarcat que la fórmula i la data de l'aprovació de les lleis dependran dels pactes entre JxSí i la CUP i, tot i que no ha descartat que el Govern impulsi un decret llei per a la llei del referèndum, ha assenyalat que, pel que fa a la llei de transitorietat, els membres del Govern que també són diputats, aniran a votar-la a la cambra catalana quan se'ls hi digui. "Nosaltres la votarem com a diputats quan ens ho diguin", ha explicat.

El portaveu de l'executiu tampoc ha avançat si la llei del referèndum i la de transitorietat s'aprovaran el mateix dia, ni quins són els cinc decrets que acompanyaran la llei de transitorietat. De fet, tampoc no s'ha volgut comprometre a no aprovar la nova "norma suprema" durant la campanya electoral del referèndum, que hauria de començar el pròxim 15 de setembre. Tot plegat, ha indicat, es resoldrà en una presentació per part del Govern un cop ja hi hagi el nou marc legal aprovat.

Margarita Robles i el referèndum

Pel que fa a les declaracions de la diputada del PSOE al Congrés Margarita Robles, que ha defensat que es retirin les urnes si el Govern tira endavant amb l'1-O, Turull ha lamentat que aquestes declaracions arribin des del socialisme espanyol. "Molta gent del PSOE es posaria les mans al cap veient com els seus dirigents defensen retirar urnes", ha opinat.

Segons Turull, "el que no és normal és que un Parlament no pugui actuar amb plena normalitat" i que hi hagi una consellera, Meritxell Borràs, imputada per impulsar el mateix decret per comprar urnes que a Andalusia mai s'ha qüestionat.

Després de la presentació aquest dilluns de la llei de transitorietat, el president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es van telefonar per evidenciar la col·laboració dels dos grans partits estatals en contra del Procés. "No conec el contingut de les trucades, però sé que hi haurà qui faci tot el possible perquè la gent no digui la seva i per tractar les persones com a súbdits i no com a ciutadans", ha conclòs.

stats