10-A
Política 11/04/2011

11-A, i ara què?

El debat sobre una proposta de Solidaritat per declarar la independència per llei des del Parlament i l'èxit de la consulta sobiranista de Barcelona obliguen els partits catalans a aclarir la seva proposta nacional

Redacció
2 min

BarcelonaEl Govern admet que l'èxit de participació a la consulta per la independència de Barcelona és un punt d'inflexió en la història catalana i marcarà un abans i un després. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va avançar al diari ARA diumenge al vespre que, per l'executiu, el resultat de la consulta “marca el camí cap al dret a decidir”. El secretari general de CiU va reforçar el missatge i va explicar que la federació “prenia nota” del resultat del referèndum i aquest dilluns a l'antena de la SER s'ha felicitat perquè la consulta "trenca tabús". Per Pujol, "prendre nota significa dir que el dret a decidir tard o d'hora podrà exercir-se". El conseller d'Interior, Felip Puig, ha anat encara més enllà i ha parlat de "canvi de cicle" després dels resultats de diumenge. L'endemà de la consulta per la independència de Barcelona i dos dies abans que el Parlament debati una proposta de Solidaritat per declarar la independència de Catalunya per llei, doncs, els partits catalans prenen posicions per defensar el terreny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns, Homs ha lamentat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que “SI vol fer la traveta a CiU” col·locant la federació entre l'espasa i la paret. Homs, que creu que “en la transició cap al dret a decidir, la propera estació és el pacte fiscal”, ha insistit que, després de la consulta, “anem en la bona direcció però queda molta feina per fer”. En canvi, per ell, el debat de dimecres al Parlament “no serà positiu perquè és molt tàctic”. Segons Homs, “Solidaritat vol fer la traveta a CiU” i acabar la feina “de cop” amb aquest debat, i per això CiU s'abstindrà a l'hora de votar la proposta.

També serà negatiu el vot del PSC, d'acord amb les paraules del president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal. Nadal ha recordat que ell no va votar en la consulta de la seva ciutat, Girona, i ha explicat que la consulta de Barcelona ha tingut un “èxit raonable”, però el fet que els referèndums siguin no vinculants pot “generar frustració” quan topi amb la realitat.

En una entrevista a RAC1, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha explicat que la fita de diumenge és “un punt de no retorn” de cara a aconseguir la independència de Catalunya. "Crec que veuré la independència de Catalunya”, ha dit Puigcercós, que considera que “la cosa està avançant molt". El republicà considera que l'11 de setembre de 2014 "seria un bon dia" per celebrar un referèndum oficial, que ell espera que sigui “l'últim”. Per Puigcercós, el que és important és “començar a explicar què passarà l'endemà si guanya el 'sí'". "A Convergència ara s'adonen que el procés ja està engegat i que no es pot aturar", ha assegurat Puigcercós.

stats