Política 28/07/2011

Ortega proposa als ajuntaments més ofegats que apugin impostos i mancomunin serveis

Representants del Departament de Governació s'han trobat amb els alcaldes dels pobles més endeutats per buscar solucions a les dificultats financeres

Efe
2 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

BarcelonaRepresentants del Govern de la Generalitat s'han reunit aquesta tarda amb alcaldes i representants de 38 ajuntaments catalans que arrosseguen deutes milionaris, per buscar solucions a les seves dificultats financeres. Es demana que aquests consistoris es plantegin apujar impostos i mancomunar serveis entre diferents ajuntaments per ser més eficients.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió s'havien convocat 55 ajuntaments, 13 dels quals han excusat la seva assistència i 5 no s'hi han presentat. Fonts de la Generalitat han explicat que la reunió era "purament preventiva" i que no pretenia en cap cas provocar l'alarma sobre la situació econòmica d'aquests ajuntaments, dels quals s'ha evitat donar el nom públicament.

El Govern, que ha rebaixat el seu nivell de representació per no donar més transcendència mediàtica a la reunió, després de les queixes dels propis municipis convocats, els ha transmès la necessitat que elaborin plans de racionalització de la despesa, ajornament d'inversions i reequilibri financer.

La reunió ha començat al voltant de les set del vespre, a la seu del Departament de Governació que dirigeix Joana Ortega, a la Via Laietana de Barcelona.

A més dels alcaldes i representants dels ajuntaments convocats, ha assistit a la reunió la pròpia Joana Ortega, però només ha estat present en els primers 15 minuts d'introducció, mentre que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ni tan sols ha acudit a la cita. Ortega i Mas-Colell han delegat el pes de la reunió en directors generals dels seus respectius departaments.

A petició dels ajuntaments convocats, la Generalitat no ha fet difusió d'una cita que no ha agradat en àmbits municipals. El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el socialista Manuel Bustos, ha deixat avui constància del malestar d'alguns d'aquests ajuntaments, que no entenen per què la Generalitat els ha posat a ells, i no altres municipis en una situació fins i tot pitjor, en el centre de totes les mirades i amb risc de ser estigmatitzats pel pèssim estat de les seves finances.

Bustos ha explicat a més que ja ha parlat amb Ortega i ha remès una carta a Mas-Colell, per sol·licitar una reunió urgent entre la Generalitat i les entitats municipalistes de Catalunya per abordar de manera "global" els problemes financers dels ajuntaments en el seu conjunt "i no només els de 40 o 50 municipis". A més, Bustos ha denunciat que "el govern de la Generalitat no liquida els seus deutes amb els ajuntaments en el termini que està establert en els convenis".

A falta d'una xifra global que quantifiqui aquest deute, Bustos ha fet un primer sondeig en 30 municipis catalans, que representen 826.000 ciutadans i entre els quals no s'inclou Barcelona, als quals la Generalitat deu "més de 63 milions d'euros".

stats