El Govern anuncia que mantindrà el nou 9-N

"No es pot prohibir allò que no es fa", assegura el portaveu del Govern, Francesc Homs

El Govern de la Generalitat ha anunciat que la seva voluntat és fer el procés participatiu del 9-N, per més que el govern espanyol hagi iniciat ja els moviments per impugnar-lo davant el Tribunal Constitucional. "No es pot prohibir allò que no es fa", ha sentenciat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha subratllat que el procés no pot ser suspès perquè s'està organitzant amb "col·laboració voluntària" i a partir del convenciment que hi ha "mandats legals que apoderen la Generalitat per fomentar la participació ciutadana".

Homs ha insistit que l'executiu seguirà impulsant aquest procés per treure les urnes en la data acordada perquè ja està impulsant una iniciativa diferent de la que inicialment pretenia. Ha defensat que tot "s'ajusta a la llei" i que el govern espanyol "no pot prohibir-ho i impugnar-ho tot". El conseller ha argumentat que genera "estupefacció" que el govern espanyol busqui ara impugnar una acció que des d'un bon principi va reconèixer que no era una consulta. De fet, ha recordat, en aquest sentit, que fa dues setmanes el govern de Mariano Rajoy aplaudia que no es fes la consulta prevista al decret i considerava que el nou 9-N no tenia garanties democràtiques, però no deia que fos il·legal. En canvi, diumenge passat el president espanyol el va titllar d'acte "mesquí" i, hores després, iniciaven els tràmits per prohibir-lo. "Ha passat de ser quelcom per fer-ne mofa a una acció que desafia l'Estat", ha etzibat.

Segons el portaveu, aquest canvi d'actitud respon a motivacions polítiques que "res tenen a veure" amb el dret, sinó amb la voluntat "obstruccionista i partidària" i d'anar "en contra del que vol la majoria del poble de Catalunya". Homs ha acusat el govern espanyol d'estar tenint una actitud més pròpia "dels segles XVIII i XIX" i l'ha advertit que s'està posant en un "embolic" perquè està "desafiant l'estat de dret i la mateixa democràcia".

En el moment en què el govern de Rajoy impugni el procés participatiu, Homs ha explicat que els partits sobiranistes es tornaran a reunir per intentar encarar la resposta de forma consensuada. Segons el portaveu del Govern, en els darrers dies la relació entre les formacions que donen suport al 9-N ha "millorat" un cop han reconstruït la unitat d'acció.

Més continguts de