Cas Palma Arena
Política 03/12/2011

El Govern balear va pagar 445.000 euros a Nóos per un observatori que no va funcionar mai

Les dues factures que demostren el pagament del govern Balear a l'institut creat per Iñaki Urdangarin i Diego Torres formen part del sumari del cas Palma Arena

Efe
2 min

PalmaEl Govern balear va pagar el 2007 un total de 445.000 euros a l'Institut Nóos, que va presidir Iñaki Urdangain, per crear l'Observatori Permanent d'Esport i Turisme, un organisme que no va arribar a funcionar. Així ho mostren dues factures, a les quals ha tingut accés Efe, contingudes en el sumari de la peça del cas Palma Arena, que investiga el presumpte entramat d'empreses que van crear Urdangarin i el seu soci Diego Torres per desviar diners públics a través de Nóos, una entitat sense ànim de lucre que tots dos van presidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern balear va pagar un total de 2,3 milions d'euros a Nóos per organitzar dos congressos de turisme i esport els anys 2005 i 2006. En el cas d'aquest últim congrés, el conveni entre l'institut i l'Executiu també contemplava la creació de l'observatori. El cost d'aquest observatori amb vocació permanent estava inclòs en els 1,1 milions que es va comprometre a pagar el Govern a Nóos i que l'Executiu va pagar en diverses factures.

Les quatre primeres factures, en les quals s'especifica que són per la celebració del congrés, el Govern abona, a través de la Fundació per al Suport i la Promoció de l'Esport Balear, 250.000 euros a l'octubre, 100.000 euros al novembre, 150.000 euros al desembre del 2006, així com 140.000 euros al gener del 2007.

Tres mesos després, a l'abril del 2007, el Govern va pagar a Nóos dues altres factures de 306.000 i 139.000 euros com a honoraris corresponents a l'Observatori Permanent d'Esport i Turisme.

La iniciativa d'aquest observatori va sorgir del primer fòrum sobre turisme i esport celebrat l'any 2005. L'organisme pretenia comptar amb l'impuls del Govern, la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears i de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), així com el patrocini d'empreses privades.

La tasca de l'observatori era generar informació estratègica sobre l'evolució a nivell mundial de les sinergies entre l'esport i el turisme i oferir una perspectiva comparada de les destinacions internacionals més innovadors en aquest camp. En la celebració de les jornades del 2006 es va explicar que ja es comptava amb aquest observatori permanent i es va presentar un estudi elaborat per ell, però a partir d'aquell moment no es va registrar cap altra activitat d'aquest organisme.

La Fiscalia Anticorrupció i el jutge José Castro, titular del jutjat d'instrucció 3 de Palma, investiguen en aquesta peça del Palma Arena un suposat "entramat societari" d'Urdangarin i el seu soci per "apoderar-se" de fons públics i privats que rebia l'Institut Nóos.

Així defineix la Fiscalia Anticorrupció en una interlocutòria del jutge Castro les suposades irregularitats que s'investiguen en aquesta peça, i afegeix que "l'única finalitat perseguida amb l'assumpció o presa de control de l'Institut Nóos era comptar amb la cobertura d'una associació que formalment era sense ànim de lucre".

El fiscal defineix Nóos com "una espècie d'ONG dedicada a projectes socials", quan sosté que en realitat va servir per a finalitats lucratives. Aquest institut té com a missió promoure la investigació sobre la gestió de les activitats de mecenatge, responsabilitat social i patrocini.

Anticorrupció investiga el duc de Palma i Diego Torres pels presumptes delictes de falsedat documental, prevaricació, frau a l'administració i malversació de fons públics.

stats