PROCÉS SOBIRANISTA
Política 13/07/2016

El Govern denunciarà "arreu, a tots els països", la persecució judicial dels impulsors del 9-N

Munté creu que l'explicació dels fets perseguits serà "del tot convincent als ulls del món democràtic", mentre que Llach denuncia que, "en una democràcia, no es poden empresonar les urnes"

Roger Tugas
2 min
Neus Munté, aquest dimecres al Parlament

BarcelonaEl Govern vol denunciar a nivell internacional el judici contra l'expresident Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau per posar les urnes el 9-N. "Farem tot el possible per revertir aquests fets", ha avançat la consellera de la Presidència, Neus Munté, en referència als judicis, però, "si no cessa aquesta persecució", ha afirmat que l'executiu buscarà "la manera d'explicar-ho arreu, a tots els països", i donar una resposta "conjunta, rica, transversal i del tot convincent a ulls del món democràtic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, la portaveu del Govern ha denunciat la "flagrant, injusta i vergonyant persecució jurídica de la política", ja que en el cas, del 9-N, afirma que "l'actuació va ser legítima, ajustada a dret", atès que, "quan el TC va aturar el procés participatiu, aquest va quedar en mans dels voluntaris". "Els que estaven en contra de les urnes van intentar que no hi fossin", ha lamentat, per bé que van acabar posant-se i, segons ha asseverat, "en qualsevol estat normal, això seria un èxit de la democràcia".

Ho ha afirmat després d'una pregunta parlamentària del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, qui ha denunciat que, "en una democràcia, no es poden empresonar les urnes". El músic, a més, ha demanat fermesa al Govern i ha pronosticat que el judici contra els impulsors del 9-N "no servirà de res, ja que també se'ns acusa a dos milions i escaig de ciutadans". "De res servirà aquesta cadena de despropòsits on intervé el ministre de l'Interior, els serveis d'intel·ligència, les cadenes de jutges i fiscals, per no tornar a parlar del Tribunal Constitucional", ha insistit.

Mirant més enrere, Llach ha criticat "la interpretació restrictiva o directament barroera de la Constitució", des de la seva aprovació, un procés de recentralització del qual el judici contra el 9-N és "l'últim escarni vers la nostra llibertat col·lectiva".

stats