Política 06/09/2011

El Govern posa en marxa una comissió per als actes del tercer centenari del 1714

Serà presidida pel president Mas, un representant de Presidència i un representant dels departaments competents

Acn
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat la creació de la Comissió de Commemoracions, que entre d'altres objectius té, principalment, el de recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l'organització política i institucional de Catalunya a través de la commemoració, l'any 2014, del 300 aniversari del 1714. La comissió està presidida pel president Mas, i integrada per un representant del departament de la Presidència i un representant dels departaments competents en relacions institucionals, ensenyament, salut, cultura, justícia, turisme i universitats. També en formen part vuit persones expertes a títol individual o en representació d'alguna institució o entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta Comissió té com a objectiu recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l'organització política i institucional de Catalunya; recuperar i divulgar la tradició de la cultura i el pensament polític; projectar internacionalment les aportacions de l'experiència catalana de persistència històrica d'una nació; fer un balanç del procés de construcció nacional impulsat per la societat i, finalment, establir, impulsar i coordinar iniciatives de commemoracions d'especial rellevància, relacionades amb la història de Catalunya.

La creació de la Comissió de Commemoracions suposa la supressió de les tres comissions existents fins ara: la Comissió del Mil·lenari del naixement polític de Catalunya, la Comissió Catalunya 2014 i la Comissió de Commemoracions Històriques i Culturals. Amb aquesta simplificació s'adequa la Comissió a la nova organització de l'administració i a la simplificació administrativa.

Així mateix, s'estableixen com a criteris de la política commemorativa del Govern la figura, trajectòria o obra de personalitats rellevants que formin part del patrimoni col·lectiu dels catalans, que tenen un caràcter nacional i que compleixen cinquantenaris, centenaris o mil·lenari; l'atenció especial als esdeveniments i personalitats que tinguin caràcter institucional; la promoció dels actes institucionals que consideri adequats, amb la possibilitat d'establir convocatòries públiques d'ajuts, i finalment la consideració especial de fets i activitats destinats a reconèixer el protagonisme femení i les aportacions de les dones.

La creació d'aquesta Comissió no representa cap cost, ja que els membres de la Comissió no perceben cap mena de retribució.

stats