TRICENTENARI DE LA DESFETA
Política 27/04/2012

El Govern commemorarà el 300è aniversari del 1714

A instàncies del Parlament, el Govern presentarà en els pròxims mesos un programa per commemorar el 300è aniversari del 1714. Un dels actes estrella serà la celebració d'un congrés internacional.

Sara González
2 min
El rei Joan Carles va reprendre ahir la seva agenda institucional amb una audiència.

BARCELONA.Que la resistència de Barcelona abans de caure en mans de les tropes borbòniques l'any 1714 no quedi en el bagul dels records. Aquest és l'objectiu de la moció que va aprovar ahir el Parlament amb el suport dels diputats de tots els grups excepte els del PP, que hi van votar en contra, i Ciutadans, que es van abstenir. La proposta, impulsada per Solidaritat, estableix un termini de cinc mesos perquè el Govern presenti el projecte de commemoració del 300è aniversari d'un setge que va marcar un abans i un després en la història de Catalunya i que ha estat determinant en les seves relacions amb l'estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció aprovada implica que l'executiu d'Artur Mas doni prioritat a l'elaboració d'un calendari i un pressupost per a la celebració de l'efemèride. També es demana que es faci una identificació i catalogació dels edificis més rellevants associats a la Guerra de Successió per garantir la protecció i la recuperació dels signes físics i històrics.

Una de les celebracions estrella del programa serà, segons la proposta aprovada, un congrés internacional en el qual hi participaran universitats catalanes i europees. L'objectiu és analitzar un conflicte que va portar la ciutat de Barcelona a resistir 14 mesos per no rendir-se davant les tropes de Felip V, el monarca que amb els decrets de Nova Planta va exercir la repressió més gran sobre la societat, la política, la cultura i la llengua catalanes. A més a més, la moció del Parlament també preveu organitzar una exposició sobre l'època i un programa educatiu amb material didàctic per als centres educatius.

Com que Catalunya no va ser l'únic territori que va patir en pròpia pell les conseqüències devastadores del conflicte, el programa d'actes procurarà incloure algun acte en col·laboració amb les institucions del País Valencià, les Illes Balears i Aragó, "territoris que, com Catalunya, van perdre les seves llibertats en moments diferents del mateix conflicte bèl·lic".

Una data en clau sobiranista

El programa que impulsarà el Govern se sumarà així a la commemoració de l'efemèride que està dissenyant l'Ajuntament de Barcelona, sota la batuta del periodista Toni Soler. La rememoració d'aquesta data el 2014 coincidirà amb l'any que determinades forces polítiques i socials reivindiquen per celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya. Precisament ahir, si bé Solidaritat va tenir èxit amb la moció per commemorar el 1714, no en va tenir a l'hora de proposar-ne una altra per instar el Govern a convocar una consulta. I és que CiU vol desvincular la celebració de l'efemèride de la conjuntura. Una altra cosa és que ho aconsegueixi.

stats