Política 18/06/2019

Els socis de govern es comprometen a ser "lleials" després de les tensions als ajuntaments

Budó assegura que, de moment, no hi ha concreció de la frase "Ho tornarem a fer"

Aleix Moldes
2 min
Meritxell Budó és la portaveu del Govern

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, es reuneix aquest dimarts amb representants de la CUP i de Demòcrates, en la ronda de contactes per definir una resposta unitària del sobiranisme a la sentència que emeti el Tribunal Suprem en el judici al Procés. Aquesta és, ara per ara, la prioritat de l'executiu, ha assenyalat la portaveu, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Segons ella, les tensions que hi ha hagut als ajuntaments entre JxCat i ERC no han passat de la porta del Palau de la Generalitat i tampoc ho han fet les pressions que Torra va fer en primera persona per evitar un pacte amb el PSC a Santa Coloma de Farners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres, conscients que som un govern de coalició, ens hem compromès a ser-nos lleials els uns als altres", s'ha limitat a respondre des de la sala de premsa de l'executiu. La ronda de contactes de Torra amb partits i entitats acabarà a mitjan juliol i Budó ha manifestat que aleshores ja es podrà començar a dotar de contingut l'expressió "Ho tornarem a fer", que la setmana passada va fer servir Torra al Parlament i que és un dels motius que ha argumentat la Fiscalia perquè no es concedeixi la llibertat provisional als acusats per rebel·lió.

"El president, recollint la frase final de l'al·legat de Jordi Cuixart, va dir que «Ho tornarem a fer» vol dir que el Govern està compromès amb el dret a decidir, amb el dret a l'autodeterminació i amb persistir en la defensa dels drets democràtics", ha explicat Budó. De moment, Torra ja ha rebut el 'feedback' d'ERC, de l'ANC i d'Òmnium, i aquest dimarts, de la CUP i Demòcrates, però vol poder reunir-se també, entre d'altres, amb els comuns.

Els eurodiputats ja són electes

El Tribunal Suprem no va retirar l'ordre de detenció contra Carles Puigdemont i Toni Comín i no va donar un permís a Oriol Junqueras per sortir de la presó per agafar l'acta d'eurodiputat. Dues decisions que, si res no canvia, impediran que tots tres siguin a la llista definitiva dels eurodiputats que participaran el 2 de juliol en el ple d'obertura de la legislatura a Estrasburg. Des del Govern, s'ha demanat a l'Estat que reconsideri el veto si vol reconduir el seu "prestigi". "Els eurodiputats han estat proclamats i ningú els pot prendre el seu mandat. Esperem que els més de dos milions de votants puguin tenir garantits els drets que se'ls està negant", ha indicat Budó.

Disculpes pel "to" de la setmana passada

La portaveu de l'executiu ha respost a totes les preguntes sense qüestionar la validesa de cap, a diferència de la polèmica que va protagonitzar la setmana passada, quan es va negar a respondre una pregunta en castellà fins que no se li hagués formulat en primer lloc en català. "El to de la setmana passada no va ser el més correcte", ha explicat a l'inici de la roda de premsa, i ha demanat als periodistes que li acceptessin les excuses.

stats