Política 10/10/2017

El Govern comunica els resultats de l'1-O al Parlament

La mesa, amb la majoria de JxSí, n'ha pres nota tot i l'oposició del lletrat major

Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
El Govern comunica els resultats de l'1-O al Parlament

BarcelonaEl Govern ha comunicat oficialment els resultats del referèndum de l'1 d'octubre al Parlament. Aquesta setmana passada ja va entrar-los al registre i, aquest dimarts, en la reunió ordinària de la mesa del Parlament se n'ha pres nota, just unes hores abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, declari la independència al Parlament amb una via oberta a la mediació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria de Junts pel Sí ha acordat deixar constància dels resultats del referèndum, tot i el rebuig de Ciutadans i el PSC. Segons fonts parlamentàries, també el lletrat major del Parlament ha presentat objeccions: ha dit que, a parer seu, la mesa no n'hauria de prendre nota perquè els resultats es deriven d'una llei suspesa per part del Tribunal Constitucional. Al seu torn, el secretari general de la cambra, però, no s'ha oposat a deixar constància dels resultats tot i deixar clar, segons fonts parlamentàries, que els resultats no tenen validesa jurídica. Catalunya Sí que es Pot no s'hi ha oposat perquè considera que no té efectes jurídics.

Fonts de Ciutadans, al sortir de la trobada, s'han queixat novament de la decisió dels independentistes. A parer seu, tenint en compte la intenció del president de la Generalitat aquesta tarda, la majoria de Junts pel Sí i la CUP voldran donar a la nota de la mesa del Parlament un efecte jurídic.

Els socialistes, per la seva banda, han expressat la seva intenció de presentar una petició de reconsideració a la decisió de la mesa del Parlament de prendre nota. Una reacció que, segons Junts pel Sí, no té cabuda al reglament perquè només es pot demanar a la mesa que reconsideri una decisió quan s'ha admès alguna iniciativa parlamentària a tràmit. En l'escrit presentat, el PSC sol·licita que es reconsideri l'acord pel qual la mesa "qualifica i pren raó" de l'escrit adreçat a la presidència del Parlament sobre la transmissió d'uns "eventuals resultats d'un referèndum no celebrat, en trobar-se la llei que l'emparava suspesa pel Tribunal Consttiucional". Una visió que no comparteix Junts pel Sí, ja que afirma que no hi ha cap acord de la mesa que es pugui reconsiderar perquè només se n'ha "pres nota". En aquest sentit, fonts de la coalició independentista asseguren que la mesa del Parlament no es tornarà a reunir aquest dimarts i responen que, en tot cas, no hi ha motius per resoldre petició d'urgència perquè no està directament relacionada amb la compareixença del president de la Generalitat aquesta tarda.

En vista a la polèmica generada, el portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha demanat a la mesa del Parlament que també prengui nota de la valoració que va fer la Junta Electoral Central sobre el referèndum de l'1 d'octubre. Segons aquest organisme, els resultats "manquen de valor".

Finalment, fonts de CSQP recollides per l'ACN han matisat que el secretari tercer de la Mesa i membre de la coalició, Joan Josep Nuet, s'ha posicionat a favor que l'òrgan parlamentari prengui nota dels resultats del referèndum, tot i que s'oposa que aquesta comunicació de les xifres de l'1-O serveixi per a fer una declaració d'independència. Així, fonts properes a Nuet han constatat que el debat a la Mesa ha estat polític i sense efectes jurídics, perquè ni s'ha votat res ni tampoc s'ha admès res a tràmit.

Puigdemont compareixerà avui al Parlament amb la intenció de declarar la independència però remarcant la voluntat de "diàleg" per part de la Generalitat.

stats