Política 25/10/2016

El Govern acusa l'Estat d'atemptar contra la llibertat d'expressió "per la via de la repressió"

Munté critica que es vulgui dur Forcadell a judici mentre el cas Fernández Díaz queda "impune"

Gerard Pruna
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras

BarcelonaAmb el panorama aclarit a l'Estat un cop el PSOE ha anunciat que facilitarà que segueixi governant Mariano Rajoy, i amb el pols judicial de l'executiu espanyol contra l'independentisme més viu que mai, el Govern s'ha reunit aquest dimarts i ha aprofitat la roda de premsa posterior per traslladar el seu suport a tots aquells representants polítics catalans que afronten la via judicial pel seu suport al procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha lamentat que "mentre el sistema polític català pot acabar al banc dels acusats, el sistema polític dels Gürtel, els ERE a Andalusia o les converses de Fernández Díaz queden impunes, que és la diferència entre un sistema i un altre". A més, ha defensat l'actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha considerat "injusta" la querella.

Munté també ha carregat contra el govern espanyol per la seva actitud en el cas del regidor de la CUP a Vic Joan Coma. Preguntada sobre si els Mossos haurien de detenir Coma en el cas que el jutge així ho demani, Munté ha respost que "el problema no són els Mossos, sinó un Estat que per la via de la repressió atempta contra la llibertat d'expressió".

La consellera esquivava així el debat sobre les diferents estratègies dins l'independentisme, ja que mentre la CUP crida els Mossos a desacatar, des del PDECat la coordinadora general, Marta Pascal, reclamava ahir "protegir" els funcionaris i deixar-los al marge del debat polític. És el mateix que ha demanat el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, que ha fet una crida a apartar els Mossos del debat polític. Ara bé, Jané ha avisat la CUP que la policia catalana està per "servir a la seguretat, a la legalitat i per fer complir les lleis".

Puigdemont demanarà una reunió amb Rajoy

Malgrat el clima de judicialització de la política, Munté ha explicat que un cop es confirmi aquest cap de setmana que Rajoy torna a ser president del govern espanyol, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, li trucarà per felicitar-lo i per demanar-li una reunió aviat i traslladar-li el mandat del Parlament per celebrar un referèndum a Catalunya, així com recordar-li les 46 peticions que li va traslladar a l'última reunió entre tots dos.

Tot i que ha agraït que el rei Felip VI faci crides al diàleg sobre Catalunya, la portaveu del Govern s'ha mostrat escèptica sobre les possibilitats que aquest es produeixi tal com està la situació a Madrid, i ha posat com a exemple el fet que la reforma constitucional en un sentit federal que propugna el PSOE ha quedat "malmesa" un cop els socialistes es disposen a investir Rajoy.

stats