Política 28/07/2020

Montero demana a Aragonès que deslligui la taula de diàleg de la negociació pressupostària

El Govern descarta que es reuneixi el juliol i en responsabilitza la Moncloa

Núria Orriols / Ot Serra
3 min
Quim Torra i Pedro Sánchez amb els altres participants de la taula de diàleg

Barcelona / MadridDesprés de mesos de declaracions i contradeclaracions sobre la taula de diàleg, finalment aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha descartat que pugui ser ja aquest mes de juliol. Malgrat que ERC i el PSOE l'havien situat a principis d'estiu, com un dels compromisos (no escrits) per tal que els republicans donessin suport a la pròrroga de l'estat d'alarma, aquesta trobada no es farà ara. "No hi ha hagut voluntat per part de la Moncloa", ha afirmat la consellera de Presidència. El govern espanyol no comparteix la visió de la Generalitat i atribueix a les disputes entre els socis de Govern que no s'hagi reunit, malgrat la "disponibilitat" de la Moncloa, tal com ha afirmat la portaveu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La també ministra d'Hisenda ha aprofitat per demanar al vicepresident català, Pere Aragonès, que no condicioni la taula de diàleg a la negociació pressupostària, per a la qual l'executiu espanyol encara aspira a sumar Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Li trasllado a Aragonès que no és exigible al govern espanyol allò que el govern espanyol no pot administrar", ha afirmat Montero, que ha insistit que si no s'ha convocat el juliol no és perquè la Moncloa no hagi volgut. Al vicepresident li ha demanat que separi els pressupostos de la taula de diàleg i s'ha mostrat esperançada que així ho farà. Fonts del govern espanyol reiteren que ERC no pot posar com a condicions allò en què no pot influir i posen també d'exemple el fet que la Fiscalia hagi recorregut el tercer grau dels presos polítics, cosa que ha estimat el jutjat.

D'aquesta manera, la portaveu del Govern ha atribuït tota la responsabilitat a Madrid, malgrat que des de JxCat també havien demanat "garanties" i una cimera independentista, que tampoc s'ha reunit, abans d'acudir a aquesta taula de diàleg. De fet, la mateixa Budó havia evitat en les últimes setmanes fixar la taula de diàleg el mes de juliol i n'havia responsabilitzat les poques ganes del PSOE.

Però ahir dilluns la portaveu i secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, va culpar, de forma implícita, tant Madrid com els seus socis de Govern. Va lamentar el "joc electoralista" i que no s'hagi pogut celebrar per "manca de consens". "Si algú no ho vol o posa excuses, que ho expliqui", va apuntar. En tot cas, Esquerra ho vol tornar a posar sobre la taula del PSOE de cara a la negociació dels pressupostos de l'Estat, que el govern espanyol vol aprovar al més aviat possible.

El president del Govern Quim Torra aquest migdia al Parlament

Eleccions immediates?

Pel que fa a la durada de la legislatura catalana, la portaveu del Govern ha evitat donar detalls. Preguntada per si seria prudent convocar eleccions anticipades el mes d'agost, amb la situació actual de la pandèmia, ha dit que no té coneixement del que farà el president, Quim Torra. "No sé si és prudent o no, però la competència és del president de la Generalitat", ha dit taxativa, sense descartar que siguin a l'octubre, el novembre o el desembre.

El president fins ara s'havia inclinat pel mes d'octubre i la setmana passada va assegurar que la pandèmia no havia alterat els seus plans. Tanmateix, des del Govern no ho veuen igual. Tampoc a JxCat. La setmana passada la portaveu de Junts, Elsa Artadi, va considerar que ara no era hora de convocar eleccions i que es necessitava un executiu "valent" per afrontar el coronavirus i les seves conseqüències. La incògnita és si el president acabarà canviant d'idea o citarà els ciutadans a les urnes el mes d'agost.

stats