El Govern envia la llei del referèndum a totes les cancelleries del món

Exteriors elabora un nou memoràndum per explicar que la norma vol donar una resposta "democràtica" al conflicte amb l'Estat

El departament d'Exteriors del Govern ha enviat la llei del referèndum registrada aquest dilluns al Parlament a les cancelleries de tot el món, segons han avançat diversos mitjans i han confirmat fonts d'Exteriors, i l'ha acompanyat d'un memoràndum on s'explica que la llei vol donar una resposta "democràtica" a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut que va suposar la "ruptura del pacte constitucional del 1978" i la "negativa" de les institucions de l'Estat de negociar una solució política a les demandes "legítimes" de Catalunya, ja que "l'única resposta ha sigut una ofensiva contra aquells que defensen la convocatòria d'un referèndum".

Exteriors es refereix també a la restricció de l'autonomia a través d'una "recentralització" i una interpretació "molt restrictiva" de la Constitució. El document explica que està previst aprovar la norma "a principis de setembre".

"Catalunya es converteix en una minoria estructural dins de l'Estat, cosa que li impedeix tenir ple reconeixement, representació i participació en la vida política, social i econòmica i cultural de l'Estat, lliure de tota discriminació", sosté el text.

El memoràndum explica també les tres realitats de les quals es deriva la norma. Situa la primera en la "necessitat de trobar una solució política al conflicte polític amb el govern espanyol" per permetre els ciutadans expressar-se inequívocament a través d'un referèndum. En segon lloc, menciona la necessitat de respondre la demanda ciutadana d'expressar-se i, en tercer lloc, l'existència d'un marc legal internacional que "fa possible la convocatòria d'un referèndum d'independència, així com la creació d'un nou estat a Europa, basat en l'obligació dels estats d'afrontar democràticament els seus desacords, el respecte als drets humans bàsics i les llibertats" i el dret dels pobles a la lliure determinació i a la secessió.

El memoràndum sosté també que un cop aprovada la llei estan previstos una sèrie de mecanismes comparables internacionalment per a processos electorals, inclòs l'establiment d'una autoritat electoral, la composició de les taules, les llistes electorals i els locals de votació.

Més continguts de