OBSERVATORI
Política 08/09/2017

El Govern frustra el pla de Rajoy

La decisió de no publicar la llei de transitorietat al matí, segons fonts del TC, no va ser casual

i
Ernesto Ekaizer
3 min
El Parlament vota la ley de transitoriedad, esta semana en el pleno

El ple del Tribunal Constitucional va ser desconvocat aquest divendres cap a les dues de la tarda després de ser citat en dues oportunitats per admetre el recurs del govern espanyol contra la llei de transitorietat, aprovada pel Parlament divendres a la matinada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president, Juan José González Rivas, va citar dijous a la nit els membres del tribunal a les 13.30 h del divendres en cas que arribés el recurs a prop del migdia i a les 16.30 h si hi havia un retard.

El consell de ministres va poder comptar amb l’informe a tota màquina del Consell d’Estat per a la seva reunió. Va estudiar el recurs d’inconstitucionalitat i va arribar a difondre als mitjans de comunicació la notícia que l’havia elevat, segons van informar, per exemple, a TVE.

Però el recurs només podia ser aprovat formalment pel consell de ministres quan es publiqués al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El govern espanyol creia que es repetiria la mateixa situació que amb la llei del referèndum, aprovada pel Parlament dimecres i publicada dijous.

Al TC, d’altra banda, esperaven el recurs. Però a les 13.30 h, quan s’esperava celebrar el ple, no acabava d’arribar. No van tenir, segons fonts solvents, cap informació de l’Advocacia de l’Estat. Va ser aleshores quan el secretari general del Tribunal Constitucional, Andrés Javier Gutiérrez Gil, va decidir verificar pel seu compte la situació. Va entrar a la pàgina del DOGC i va advertir que la llei no havia sigut publicada. La presidència del TC va informar els membres, cap a les dues de la tarda, de la desconvocatòria de la reunió de les 16.30 h. Sense que el text legal es publiqués no es podia elevar el recurs. Tots, doncs, cap a casa. Tot el castell s’ensorrava.

La decisió de no publicar la llei de transitorietat al matí, segons fonts del TC, no va ser casual. L’estratègia va permetre frustrar el recurs de Rajoy, però també alguna cosa més: arribar a la Diada de dilluns amb la llei de transitorietat, de construcció de la República Catalana, sense ser impugnada.

Evitar posar més llenya al foc

La llei es va publicar finalment poc abans de les vuit amb la seguretat que ja no podrà ser impugnada pel govern de Rajoy abans de dilluns. Fonts del TC asseguren que el tribunal no es reunirà dilluns, ja que no hi ha interès a posar més llenya al foc. El recurs, doncs, haurà d’esperar al dimarts 12. Cal recordar que la llei no entraria en vigor fins al 2 d’octubre, i per això el TC no té una pressa especial.

Aquestes fonts asseguren que una majoria del tribunal suggeria dijous celebrar el ple extraordinari sobre el recurs del govern espanyol el dimarts 12 de setembre, després de la Diada, precisament per no donar arguments a la manifestació independentista. Les mesures de suspensió adoptades amb serenitat el 12 de setembre tindrien conseqüències semblants a les que va tenir la suspensió de dijous.

Sigui com sigui, el retard en la publicació de la llei va convertir-se en la pell de plàtan del govern de Rajoy, àvid de sortir al pas a cada mesura procedent del Parlament i de la Generalitat. El TC ha sigut desconvocat i, per tant, ja no té cita per debatre el recurs del govern espanyol. Això implica que el desig de Rajoy de recórrer també la llei de transitorietat abans de la diada de l’Onze de Setembre ha quedat en l’aire.

stats