El Govern demana "generositat" a Pedro Sánchez per arribar a un acord amb Podem

Torra respon al PSOE "ho tornarem a fer" i Budó ho circumscriu a "denunciar la manca de drets"

En ple debat d'investidura a Madrid, el govern de la Generalitat ha demanat "generositat" a Pedro Sánchez per poder formar un govern de coalició amb Podem. "Pactar no és cedir. Demanem un esforç a Sánchez per tal d'obtenir els suports necessaris per formar un executiu", ha dit la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha evitat, però, entrar a valorar els posicionaments dels grups parlamentaris de JxCat i ERC, que per ara mantenen un vot diferent al Congrés de Diputats.

Budó ha contestat al líder del PSOE que a Catalunya no hi ha un conflicte de "convivència", sinó un "conflicte d'encaix" amb l'estat espanyol: "Li pertoca a Sánchez ser capaç de formar govern. Li demanem humilitat i capacitat negociadora". Segons la portaveu de l'executiu, amb l'actitud actual del dirigent socialista sembla que "busqui tornar" a fer unes noves eleccions.

Pel que fa a les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, assegurant, a través de Twitter, que "ho tornarem a fer" arran de les apel·lacions a Pedro Sánchez perquè l'independentisme renunciï a la unilateralitat, Budó ha dit que no es pot interpretar com un "desafiament" a l'Estat. "«Ho tornarem a fer» és tornar a posar la política sobre la taula, denunciar el que està passant, la mancança de drets polítics i humans. Ens trobem davant una realitat que hem de seguir denunciant", ha dit Budó sobre les paraules del president.

La portaveu del Govern ha expressat "preocupació" per la intervenció de Sánchez i ha insistit en un diàleg "sense exclusions", també el dret a l'autodeterminació. Ha aclarit, però, que quan el president de la Generalitat es va posicionar a favor del veto al PSOE ho va fer a títol personal i no en nom de tot el Govern. "El president ens va comunicar que tenia ganes d'expressar la seva opinió", ha dit.

Joan Vintró, nou membre de Consell de Garanties

D'altra banda, en el camp dels nomenaments, el Govern ha designat el jurista Joan Vintró nou membre del Consell de Garanties Estatutàries. Substituirà Marc Carrillo, proposat en l'època del tripartit. Aquest era un nomenament encallat des de la passada legislatura, que se suma als deures pendents encara per part del Parlament en aquest organisme. La cambra catalana ha de proposar dos membres més per al consell, que haurien de prendre el relleu a dues persones amb el mandat caducat.

Quatre lleis i més de 80 càrrecs: tots els deures del Parlament

Vintró és doctor en dret i llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona. En l'àmbit professional, s'ha especialitzat en el terreny constitucional i parlamentari. De fet, va ser lletrat de la cambra catalana des del 1981 fins al 2006, i va ser un dels assessors jurídics de la reforma de l'Estatut. Més tard, va ser membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional del govern de la Generalitat i ha format part de missions especials de la Comissió de Venècia a Moldàvia, Romania i Azerbaidjan.

En un altre ordre, el Govern també ha aprovat les bases reguladores i d'execució del pla únic d'obres i serveis de Catalunya (2020-2024), amb l'objectiu d'impulsar noves infraestructures, equipaments o serveis de competència municipal. Estarà dotat amb uns 250 milions d'euros, als quals poden optar la totalitat dels ajuntaments, consells comarcals i entitats municipals descentralitzades.

L'executiu també ha donat llum verda a la memòria preliminar per modificar la llei de la comunicació audiovisual de Catalunya i a l'activació d'una línia de finançament de 8,3 milions d'euros per a projectes d'innovació per a l'impuls de la transició energètica, entre altres mesures.

Més continguts de