TRIBUNALS
Política 18/07/2018

Buch demana explicacions per les comunicacions de la policia l’1-O

El cos estatal n’entrega només una part al jutge i se sospita que va emetre ordres per un canal ocult

Montse Riart
3 min
Buch demana explicacions per les comunicacions de la policia l’1-O

BarcelonaEl jutge que investiga les càrregues de la Policia Nacional a Barcelona durant el referèndum de l’1-O, Francesc Miralles, només ha rebut una part de les comunicacions dels agents que van protagonitzar a peu de carrer els operatius, un element clau per entendre per què es van ordenar les càrregues i per què es va actuar en uns centres i no en d’altres. Segons fonts judicials, es tracta de fragments inconnexos de converses que no inclouen les comunicacions entre comandaments ni les d’aquests amb el màxim responsable del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos, i només són les referides en alguns centres de votació, entre els quals no hi ha punts clau, com ara l’Escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre un ull a causa de l’impacte d’una pilota de goma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En dues d’aquestes converses, avançades per 'Eldiario.es', els agents apunten l’existència d’un segon canal de comunicació intern que no s’hauria aportat a la investigació. El conseller d’Interior, Miquel Buch, demanava ahir explicacions a l’exministre del PP Juan Ignacio Zoido i al coronel Pérez de los Cobos sobre l’existència d’aquesta via de comunicació reservada. “Seria bo per aclarir qualsevol dubte que sortissin i fessin les explicacions pertinents”, assegurava Buch en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Tot i que els advocats dels denunciants i l’Ajuntament de Barcelona –que exerceix l’acusació popular– ho han demanat tres vegades i que el jutge va fer un requeriment al cos espanyol fa mesos, fins ara la Policia Nacional només ha enviat al jutjat d’instrucció número 7 un escrit de set pàgines, que avançava 'La Jornada' i al qual ha tingut accés l’ARA, i dos CD amb les converses. En aquest ofici, el cos assegura que “no hi ha registres” ni de les comunicacions “entre els comandaments”, ni entre aquests i l’excap del gabinet de coordinació i estudis de la secretaria d’estat de Seguretat, Pérez de los Cobos, coordinador dels operatius policials aquell dia. “El que és clar és que no ens estan aportant la informació completa des del primer moment”, assegurava ahir a l’ARA l’advocada Anaïs Franquesa, del Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia, que porta alguns dels ferits en les càrregues. Franquesa creu que aquesta informació seria “essencial” per avançar en la investigació de les lesions. Precisament, dimarts el jutge va arxivar una cinquantena de denúncies, una vintena de les quals per falta de proves i dificultats a l’hora d’identificar els agents responsables.

Nova petició

Irídia presentarà avui un nou escrit al jutjat que investiga les càrregues policials –que ara mateix tramita unes 200 denúncies d’afectats– demanant que el magistrat requereixi a la policia espanyola les transcripcions íntegres de totes les comunicacions en tots els centres escolars on els agents antiavalots van intervenir i no només entre els que actuaven a peu de carrer, sinó també entre comandaments i amb el màxim responsable del dispositiu. Franquesa assegura que encara que s’utilitzés més d’un canal, “totes les comunicacions han d’estar enregistrades i s’han hagut de conservar”. “No és creïble que el que han lliurat sigui tot el que hi ha”, insisteix.

Tot i els deu mesos que fa que dura la investigació, la policia espanyola tampoc ha aportat cap altra documentació que justifiqui per què es va decidir actuar en uns centres i no en uns altres, el nombre d’efectius que s’hi van destinar, quines ordres tenien i com és que les càrregues policials es van aturar al migdia. L’acusació particular sospita que part d’aquesta informació pot estar en les converses que es van fer a través d’aquest segon canal intern de comunicació, però entén que el cos podria donar explicacions per altres vies al jutjat.

De moment, els primers agents implicats en els operatius compareixeran al setembre al jutjat. Es tracta del subinspector al capdavant de l’operatiu a l’Escola Mediterrània i un agent que hauria pegat amb la porra a la cara a alguns votants. Tots dos declararan com a investigats. El jutge també va acordar citar a declarar Pérez de los Cobos –com a testimoni–, però encara no hi ha data.

stats