Política 02/08/2017

El Govern manté el camí cap al referèndum tot i el Constitucional

La conselleria d’Exteriors fa arribar a les cancelleries la llei que ha de donar cobertura legal a l’1-O

Gerard Pruna / Ot Serra
5 min
El Govern manté el camí cap al referèndum tot i el Constitucional

BarcelonaL’endemà que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la reforma del reglament del Parlament que havia de permetre a JxSí i la CUP tramitar la llei del referèndum per la via exprés, el Govern va refermar el seu objectiu de treure les urnes al carrer l’1-O amb independència de les traves que hi posi l’Estat. Després de l’última reunió del consell executiu abans de les vacances -la pròxima serà, si no hi ha imprevistos, el 29 d’agost-, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va avisar el govern espanyol que l’independentisme “no abaixarà els braços”. “Si pensen que a partir d’aquí abaixarem els braços i ho deixarem estar, van molt equivocats”, va assegurar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a mostra de la seva determinació a seguir endavant amb l’1-O, l’executiu català va optar ahir per una doble via. D’una banda, va exhibir la seva predisposició a lliurar fins a l’últim moment la batalla judicial en defensa del reglament del Parlament. Davant d’una suspensió que Turull va qualificar ahir d’“indecència jurídica i política”, el Govern va acordar, d’entrada, presentar un recurs de súplica al TC perquè reconsideri l’admissió a tràmit del recurs del govern espanyol. Si no prospera, l’executiu català ja va anunciar que presentarà al·legacions per defensar la legalitat del reglament del Parlament.

Conscient que el tribunal ha habilitat el mes d’agost de manera extraordinària per fer front a la carpeta catalana, l’executiu de Carles Puigdemont vol forçar els magistrats a justificar per escrit per què suspenen el reglament del Parlament quan els reglaments d’altres cambres -incloent-hi el Congrés dels Diputats i un grapat de parlaments autonòmics- tenen articles semblants, si no idèntics, que no han estat mai qüestionats. Avançant part dels arguments de la Generalitat, Turull va acusar ahir el govern espanyol d’haver fet “saltar pels aires” la premissa que “tothom és igual davant la llei”. “Ve a dir que els catalans no som iguals davant de la llei com la resta dels ciutadans”, va insistir.

A banda d’esgotar els recursos jurídics defensant davant del TC el reglament del Parlament, l’altre pas fet ahir pel Govern per demostrar que avança decidit cap a l’1-O va ser enviar a les cancelleries de tot el món la llei del referèndum registrada dilluns al Parlament. Tot i que la norma encara no ha estat ni tan sols admesa a tràmit per la cambra catalana, el departament d’Exteriors, que encapçala Raül Romeva, va voler fer arribar a la diplomàcia internacional una còpia del text, així com un memoràndum on s’explica que amb aquesta iniciativa l’independentisme vol donar una resposta “democràtica” a la sentència del TC sobre l’Estatut que va suposar la “ruptura del pacte constitucional del 1978” i la “negativa” de les institucions de l’Estat de negociar una solució política a les demandes “legítimes” de Catalunya.

“Altres vies” per tramitar la llei

L’independentisme manté inalterable, doncs, l’horitzó de l’1-O, i analitza les diferents vies de les quals disposa per aprovar l’esquelet jurídic necessari per poder celebrar el referèndum. Ahir Jordi Turull va deixar en mans de JxSí i la CUP la decisió sobre com actuar a partir d’ara en tot allò que té a veure amb el Parlament, però va remarcar que existeixen diferents vies per fer-ho. No va voler descartar tampoc l’extrem que fos el mateix Govern qui optés finalment per tramitar la llei del referèndum. Tanmateix, va deixar entreveure que aquest és un escenari remot en recordar que el calendari és molt estret per a una tramitació així.

Si JxSí i la CUP descarten desobeir obertament el TC utilitzant l’article suspès pel tribunal per tramitar la llei, l’opció que guanya més força, tal com va avançar l’ARA, és l’article 81.3 del reglament, que permet alterar l’ordre del dia d’un ple que ja està en marxa per incloure-hi un debat si ho demanen dos grups parlamentaris. De fet, la presidenta dels anticapitalistes al Parlament, Mireia Boya, va apuntar ahir aquesta possibilitat, tot i que tampoc no va descartar la tramitació ordinària i la desobediència al TC. “Quan arribi el moment ja veurem quina és la millor decisió per tirar [la llei] endavant”, va puntualitzar en una entrevista a RAC1.

No sembla que la manera d’articular la llei del referèndum a la cambra sigui una preocupació per a les forces independentistes. El vicepresident de la mesa, Lluís Guinó, va assenyalar a la SER que el reglament ofereix “alternatives” per aprovar la norma, més enllà de l’article 135.2, suspès per l’alt tribunal, una tesi que va corroborar el portaveu adjunt de JxSí a la cambra, Roger Torrent, que en declaracions a RAC1 va voler recordar que el reglament “no està suspès en la seva totalitat” i que els grups parlamentaris “exploraran altres vies a partir de l’anul·lació del TC”.

Cs denuncia els “tripijocs”

El principal partit de l’oposició va aplaudir ahir la decisió de l’alt tribunal. Sonia Sierra, diputada de Cs, partit que havia presentat un recurs d’empara juntament amb el PP, va denunciar els “tripijocs antidemocràtics” de les forces sobiranistes, a qui va acusar de fer “trampa” i canviar les “normes del joc a mitja partida” perquè “saben que van perdent”. En declaracions als mitjans al Saló dels Passos Perduts del Parlament, Sierra va recordar els dictàmens del Consell de Garanties i els lletrats del Parlament que desaconsellaven la lectura única per tramitar lleis de l’envergadura de la del referèndum.

Si finalment JxSí i la CUP optessin per aquesta via, el PSC sí que emprendria accions legals. Tot i no haver-ho fet per la reforma del reglament, la diputada socialista Alícia Romero va assegurar que el seu partit “respecta” la decisió del TC, que va llegir com una mesura “preventiva” justificada per la “interpretació del moment polític” actual.

Puigdemont crida a fer front a l’immobilisme

Des de Castellterçol (Moianès), el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar ahir la “vigència extraordinària” de l’obra política d’Enric Prat de la Riba. El dia que es commemorava el centenari de la mort del primer president de la Mancomunitat de Catalunya al seu poble natal, Puigdemont va voler traçar una comparativa entre el context de la Mancomunitat i l’actual. Citant el mateix Prat de la Riba, el president de la Generalitat va avisar que “no hi ha perill més gran que la immobilitat”. El cap de l’executiu català va lamentar que els representants de la política espanyola fa 111 anys “ja no entenien” les reivindicacions catalanes, i que encara avui continuen sense entendre-les o fent veure que no les entenen, que encara és més greu”. Tanmateix, el president de la Generalitat -acompanyat dels consellers d’Interior i de Cultura, Joaquim Forn i Lluís Puig, i de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, entre d’altres- va enaltir la persistència de Catalunya. “L’han volguda morta tantes vegades i ha rebrotat tantes vegades, que al diccionari del futur hi ha unes ganes enormes de viure”, va concloure Puigdemont.

stats