Política 30/11/2018

El Govern no portarà els pressupostos al Parlament si no té prou suport per tramitar-los

Aragonès recorda que els comptes estatals són una "simple aplicació del model de finançament"

Ara
2 min
El Govern no portarà els pressupostos al Parlament si no té els suports suficients per tramitar-los

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reiterat que no portarà els pressupostos de l'any que ve al Parlament si no té prou suport per tramitar-los, és a dir, la garantia que superaran el debat a la totalitat. "El que no farem és portar-los al Parlament perquè siguin rebutjats", ha dit. Aragonès ha defensat que els pressupostos de l'Estat no aporten recursos extra per a Catalunya, sinó que són una "simple aplicació del model de finançament". I com a demostració ha assenyalat que cap 'baró' del PSOE o del PP s'ha queixat que els pressupostos beneficiïn Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, segons el vicepresident, es tracta de recursos que són de Catalunya, i ha afegit que amb el govern anterior del PP l'exministre Cristóbal Montoro no demanava com a condició l'aprovació dels pressupostos perquè Catalunya rebés els recursos. El vicepresident també ha assegurat que per part del govern espanyol no hi ha hagut una proposta "seriosa" de negociació i ha afegit que també s'ha de tenir en compte la "situació d'excepcionalitat". En aquest sentit, ha rebutjat una negociació a tres bandes: Ajuntament de Barcelona, Parlament i Congrés, i ha assegurat que el Govern només juga en l'àmbit de la cambra catalana.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha defensat que el 75% dels increments es destinaran als tres departaments "de l'estat del benestar": Ensenyament, Salut i Treball i Afers Socials. I ha afegit que també es farà una aposta per la seguretat. "750 Mossos més, 250 bombers més i 250 metges més d'atenció primària", ha resumit. Aragonès ha assegurat que els acords assolits amb Metges de Catalunya que han servit per desconvocar la vaga d'atenció primària de la sanitat pública es començaran a aplicar "immediatament". El vicepresident ha destacat haver arribat a un acord factible: "No farem una gran promesa i que no es pugui complir d'aquí tres o quatre mesos només perquè s'acabi la vaga".

Aragonès ha culpat directament la llei de pressupostos de l'Estat de la dificultat per retornar les pagues. "Ens obliga a triar entre el retorn de les pagues o serveis públics. És un dilema pervers", ha afirmat. En aquest sentit, ha explicat que li ha enviat una carta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per demanar-li flexibilitat en la llei de pressupostos. Segons Aragonès, aquesta llei limita la despesa condicionant-la al compliment del dèficit, de l'objectiu de deute i la regla de despesa.

stats