EL XOC CATALUNYA-ESPANYA
Política 09/05/2012

El Govern obre el plet institucional amb l'Estat

El Govern mou peça davant l'ofensiva recentralitzadora de Mariano Rajoy. Els mecanismes emprats, per ara, són més simbòlics i polítics que no pas jurídics, però els encaminen a recórrer al TC.

O. March / S. González
3 min
DISSENYANT EL CONTRAATAC  El Govern va aprovar ahir un pla per posar fre a les mesures que cada divendres aprova el consell de ministres.

BARCELONA."És en legítima defensa". Així va justificar el portaveu del Govern, Francesc Homs, les mesures que ahir va aprovar l'executiu per defensar-se davant l'onada recentralitzadora atiada pel govern espanyol de Mariano Rajoy. La resposta, tot i que moderada, serveix per obrir foc en el plet institucional amb l'Estat, que passarà per reclamar al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que dictamini quines iniciatives engegades per Rajoy envaeixen competències catalanes. I si el CGE ho jutja així, es recorreran al Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern sap que cada vegada es tanquen més les portes del diàleg amb el govern espanyol, que divendres rere divendres, després del consell de ministres, anuncien mesures que, a parer d'Artur Mas i els seus, laminen les competències catalanes. "El que no es pot fer és quedar-se de braços plegats", va argumentar Homs. L'executiu català encarregarà un informe a l'Institut d'Estudis Autonòmics (IAE) per determinar si hi ha duplicitats entre la Generalitat i l'Estat. "Si algú s'ha d'aprimar és l'administració central, que té un excés de greix", va raonar el portaveu.

L'ofensiva del Govern va enervar el PP català. Enric Millo va titllar l'executiu de "ploramiques", però no va anunciar cap trencament. Es va quedar en l'habitual escalada dialèctica entre els uns i els altres. En canvi, a Euskadi els recursos ja presentats al TC pel govern socialista arran de les invasions competencials en sanitat i educació han fet que el PP trenqués el pacte de govern.

Educació i sanitatUna retallada de 10.000 milions que pot envair competències

Tal com havien demanat els partits d'esquerres a l'oposició, el Govern portarà al Consell de Garanties Estatutàries els decrets del govern espanyol en matèria de sanitat i educació que tenen com a finalitat retallar en 10.000 milions d'euros la despesa en aquestes àrees. Més enllà de denunciar que aquest estalvi no es produirà perquè les mesures són insuficients, el Govern considera que s'envaeixen competències de la Generalitat. Una és la que permet fixar la jornada lectiva del personal docent, així com la capacitat de fixar el preu dels estudis i els criteris per atorgar les beques universitàries als estudiants.

Evitar duplicitatsInforme de l'Institut d'Estudis Autonòmiques per identificar-les

Eliminar duplicitats és un dels objectius compartits de Mas i Rajoy. Això sí, el Govern assenyala que és l'Estat el principal culpable. "Manté una estructura sobredimensionada en ministeris amb competències transferides com Educació, Cultura, Sanitat, Serveis Socials i Habitatge", diu el document del pla.

Homs va anunciar ahir que per posar en detall aquesta sobrecàrrega administrativa el Govern encarregarà a l'Institut d'Estudis Autonòmics un estudi sobre duplicitats administratives. I és que, segons ell, l'Estat "es creu amo i senyor de tot" i "es malfia" de les autonomies.

Municipis intactesBlindatge davant d'una hipotètica ingerència de l'Estat

El Govern, que està treballant en projectes de llei de governs i hisendes locals, "no permetrà" cap ingerència per desvirtuar el model propi municipal català. És una manera de blindar-se davant d'un hipotètic canvi unilateral de la distribució territorial municipal per part del govern espanyol, que no descarta la supressió de municipis petits.

La CCMA, "intocable"Frenar la invasió de la capacitat d'autonomia financera

"La Corporació és una de les línies vermelles intocables", va deixar clar Homs. I és que el Govern considera que la modificació legislativa de l'Estat per flexibilitzar la gestió dels canals públics autonòmics endeutats i privatitzar-los envaeix les competències catalanes en matèria d'autonomia financera i mitjans.

InfraestructuresInvertir en funció de la rendibilitat de les construccions

Conèixer el cost i el benefici de cada inversió en infrastructures. Aquest és l'objectiu que vol aconseguir el Govern per part de l'Estat impulsant un acord parlamentari que ho reclami. Es tracta de trobar un mecanisme per justificar cada inversió que es faci. En aquest sentit, el portaveu va confirmar ahir, tal com va avançar l'ARA, que Artur Mas ha enviat un escrit a Mariano Rajoy en el qual planteja "el greuge comparatiu" dels peatges: "Creiem que hi hauria d'haver un sistema d'homogeneïtzació en les vies espanyoles".

stats