PARLAMENT
Política 22/06/2011

El Govern obrirà a l'octubre la negociació de la llei de governs locals

ICV critica que Ortega encara no hagi nomenat nou president del Memorial Democràtic, després de mig any amb el càrrec vacant, i la vicepresidenta s'ha compromès a fer-ho en menys d'un mes

Efe
2 min

BarcelonaEl Govern obrirà a l'octubre la negociació amb els grups parlamentaris i les entitats municipalistes de la llei de governs locals, que pretén "refondre" la legislació catalana que afecta els ajuntaments i fins i tot definir un "estatut bàsic dels ens locals". Així ho ha avançat, en una compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, la vicepresidenta de l'executiu català, Joana Ortega, que ha precisat que espera que el projecte de llei arribi al Parlament "a mitjans" de 2012.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, Ortega ja té sobre la seva taula un "avantprojecte" realitzat per la Universitat Rovira i Virgili que consta de 600 articles. No obstant això, ha assegurat que ha detectat algunes "carències" en aquest avantprojecte i que per això encarregarà "a una comissió de juristes especialitzats" que ampliï aquest treball, alhora que ha remarcat que desitja que aquesta normativa compti amb el "màxim consens possible".

Amb la llei de governs locals, a la qual Ortega ha subratllat que dóna molta importància, ja que definirà les competències d'ajuntaments i altres administracions supramunicipals, el Govern de CiU obre el "meló municipal". I és que, després d'aquesta llei, el Govern es proposa aprovar la llei catalana de finances locals i finalment recuperar el "consens territorial i polític" sobre el model d'organització territorial i la implantació de les vegueries.

En resposta a la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, Ortega ha justificat la moratòria en l'aplicació de la llei de creació de les vegueries en el fet que la normativa aprovada per l'anterior Govern "no podia entrar en vigor", perquè només permet "canviar el cartell" de les diputacions per denominar-les "consells de vegueria". La vicepresidenta ha apuntat que la posada en marxa de les vegueries requereix de la modificació de diverses lleis orgàniques per canviar els límits d'algunes províncies, per exemple. En aquest sentit, ha recordat que una resolució del Parlament deixa en mans de la cambra catalana impulsar aquests canvis de lleis estatals que han d'acabar debatent-se al Congrés.

La portaveu parlamentària d'ERC ha retret a Ortega la seva falta de voluntat per impulsar la implantació de les vegueries a Catalunya, mentre que la vicepresidenta li ha recordat que aquest assumpte és una "prioritat" per al Govern, però que cal garantir la "seguretat jurídica" de tot el model d'organització territorial.

En el mateix sentit, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha lamentat la celeritat del Govern a donar curs a la llei òmnibus i les seves reticències respecte a les vegueries. El diputat ecosocialista també ha censurat que Ortega encara no hagi nomenat els nous president i gerent del Memorial Democràtic després de sis mesos amb els càrrecs vacants. “Li provoca urticària el Memorial Democràtic?”, li ha preguntat. La vicepresidenta li ha respost que la figura de la gerència desapareixerà i que hi haurà president en menys d'un mes.

stats