Política 25/09/2020

El Govern cita l'oposició per abordar l'escenari pressupostari

Calcula que li caldran 4.300 milions extres per al 2021 i que fer nous comptes ja és una opció remota

Quim Bertomeu / Mireia Esteve
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb els pressupostos de la Generalitat per al 2020

BarcelonaDe totes les incerteses que planen sobre Catalunya, una d'elles és amb quins recursos la Generalitat s'enfrontarà a la pandèmia el 2021. Per abordar el tema, la conselleria d'Economia ha començat a citar els partits de l'oposició. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, el departament que encapçala Pere Aragonès ja ha tingut contactes amb uns quants grups. El principal maldecap de la Generalitat és que calcula que necessitarà 4.300 milions extres de cara a l'any que ve i que l'opció de fer uns nous pressupostos ja és remota.

En condicions normals aquests pressupostos haurien d'estar a punt per presentar-se davant el Parlament, però el Govern ja ha admès a algun dels grups que serà impossible tenir-los. Fonts de la Generalitat al·leguen que encara és incert quins recursos arribaran de l'Estat i això fa difícil fer una previsió per quadrar els comptes. Per altra banda, el cert és que la inhabilitació de Torra –que es podria confirmar dilluns– fa del tot impossible que hi hagi pressupostos. La llei fixa que un govern en funcions com el que hi haurà si el Suprem es decanta per la inhabilitació del president no pot presentar uns nous comptes i s'ha d'esperar que n'hi hagi un de nou. Això trigaria mesos.

Els grups que han acudit a la cita amb Economia asseguren que, segons els càlculs que els ha transmès la Generalitat, el Govern necessitarà l'any que ve 4.300 milions d'euros més per anar bé. Des de l'executiu no confirmen la xifra argumentant que ara per ara són "previsions internes". La conselleria que encapçala Pere Aragonès encara podria reclamar poder fer més dèficit –el llindar actual és del 0% i no dona marge– i, de fet, ja s'ha comunicat a l'oposició que hi ha contactes amb l'Estat sobre aquest tema i sobre la quantitat del fons covid que rebran les comunitats de cara a l'any vinent. Des del Govern admeten que hi ha una "insistència permanent" cap al govern espanyol sobre la qüestió del dèficit, però cap negociació formal.

Diversos grups de l'oposició atribueixen els contactes amb Economia a les constants crítiques que han formulat al Parlament sobre la "falta de diàleg" amb l'oposició des del departament. Celebren que se'ls hagi convocat finalment, però asseguren que "no hi ha detall" sobre les xifres que se'ls han explicat. "Ho han fet per cobrir l'expedient", assenyala un dels convocats. El Govern nega aquesta falta de diàleg, però coincideix que la trobada és per respondre a les demandes d'informació de l'oposició.

Moratòria de taxes

En aquestes converses també s'ha informat els grups –i se'ls ha sondejat per obtenir-ne el suport– de dos moviments pròxims al consell executiu que hauria de convalidar el ple del Parlament. La Generalitat vol promoure a través de decrets la moratòria de dos impostos: el de la taxa turística i l'impost sobre el CO2. En aquest segon cas, el Govern assegura que "creu molt" en aquest taxa, però ha decidit ajornar-la uns mesos a causa de la pandèmia.

El moviment de la conselleria d'Economia amb l'oposició per abordar l'escenari pressupostari es produeix a les portes de la possible inhabilitació del president i, en conseqüència, que quedin limitades les funcions de l'executiu fins que no hi hagi eleccions. De les poques certeses que quedaran és que Catalunya s'haurà d'enfrontar al 2021 sense uns nous comptes i es veurà obligada a prorrogar els actuals, aprovats el mes d'abril passat.

stats