Política 06/06/2013

El Govern planteja millores horàries als funcionaris a canvi de retallar-los una paga extra

Els sindicats no accepten les contrapartides perquè "no són comparables" a les retallades patides, i acusen ERC de "vendre la consulta amb el salari dels empleats públics"

Efe
3 min

BarcelonaLa Generalitat ha plantejat aquest dijous als sindicats algunes mesures de flexibilitat horària per permetre al seu personal conciliar millor la vida familiar i laboral i altres millores en matèria de baixes laborals, en una espècie de gest per suprimir-los de nou aquest any l'equivalent a una paga extra. Aprofitant la reunió de la taula de la funció pública, en què els sindicats s'han tornat a queixar de l'eliminació de la paga extra per a tot el seu personal amb excepció d'aquelles persones que cobren menys de 18.068 euros a l'any, el govern català ha presentat un document amb deu mesures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió, però, ha acabat sense acord, amb els sindicats en peu de guerra. El responsable del sector de la Generalitat de la UGT de Catalunya, Xavier Casas, ha assegurat que les mesures presentades, de mera "gestió de recursos humans", "no són comparables" a l'allau de retallades sofert, mentre que el seu homòleg de CCOO, Xesús González, ha insistit que una cosa no té a veure amb l'altra, i veu un cert intent de "rentat de cara" per part de l'administració catalana. González ha acusat directament ERC de "vendre la consulta amb el salari dels empleats públics".

Novetats

Una de les novetats d'aquest document és que el personal de l'ICS no haurà d'agafar-se la baixa des del primer dia en què es trobi malalt, sinó que disposarà d'uns quatre dies a l'any (30 hores en concret) en què podrà al·legar que no es troba bé per anar a treballar sense haver de sol·licitar la baixa (i per tant sense perdre sou), segons fonts sindicals.

La majoria de canvis afecten bàsicament el personal dels departaments de la Generalitat, l'administratiu i tècnic, segons aquestes fonts, que estava obligat fins ara a agafar vacances per setmanes, i que ara podrà disposar de tres dies de vacances per usar-los de manera independent i aïllada al llarg de l'any.

També aquest tipus de personal, encara que no tingui fills menors de 12 anys, podrà entrar o sortir 30 minuts abans de la feina compensant-ho un altre dia, o variar fins a dues hores i mitja el seu horari diari, compensant-les al llarg de la setmana.

Altres novetats són, per exemple, que els dies de permís es podran usar amb un termini màxim de 20 dies, fet que suposa que un funcionari que tingui un familiar hospitalitzat no haurà de concentrar aquells dies de permís al principi, sinó que podrà repartir-los millor, en funció de les seves necessitats.

El mateix principi s'aplicarà als permisos per naixement, adopció, mort o accident, i la Generalitat planteja també que quan un funcionari sol·liciti un permís per a assumptes propis sense retribució el mínim no sigui obligatòriament de 10 dies.

Una altra novetat és que el permís per cura d'un fill amb càncer o una altra malaltia greu es considerarà un ingrés hospitalari de llarga durada, o que es contempla un permís per a cirurgia major ambulatòria d'un familiar fins al primer grau de consanguinitat i també de la parella.

D'altra banda, la reunió ha servit per constatar que la retallada salarial d'aquest any al personal de la Generalitat, unes 200.000 persones, és inamovible.

Els sindicats han denunciat que només quedaran exempts de l'eliminació de l'extra amb prou feines 1.945 persones, que cobren menys de 18.068 euros; a més, a 3.029 persones més se'ls aplicarà només de forma parcial la retallada, perquè amb complements cobren una mica més d'aquesta quantitat.

stats