Política 03/12/2020

El Govern planteja als partits suspendre les eleccions només en cas d'agreujament extrem de la pandèmia

Anuncia que treballa per fer obligatori que els ciutadans votin en determinades franges horàries

Quim Bertomeu
3 min
El president de taula fa l'obertura d'una mesa electoral a la localitat biscaïna de Durango, amb totes les mesures de seguretat davant la pandèmia del coronavirus

BarcelonaS'acosta l'hora de la veritat sobre els preparatius de les primeres eleccions a Catalunya en temps de pandèmia, les del 14 de febrer. Segons ha publicat Efe i ha confirmat l'ARA, el Govern ha enviat aquest dijous un document a tots els partits amb representació al Parlament sobre les propostes que planteja per garantir la seguretat sanitària dels comicis. És el document que l'executiu català i els grups debatran aquest divendres en la reunió que mantindran al Parlament per parlar de la qüestió. El més nou del document és que planteja en quins escenaris epidemiològics es poden celebrar els comicis i en quins no. La conclusió principal és que la Generalitat només es planteja suspendre els comicis en un cas d'agreujament extrem de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que ha enviat el Govern als grups és un "document de treball" i, per tant, susceptible de ser sotmès a canvi i sempre amb el Procicat com l'organisme que tindrà l'última paraula. Així, la Generalitat planteja nou escenaris epidemiològics i només en dos veuria necessari ajornar les eleccions. El primer, el més greu, si es tornés al confinament domiciliari més estricte del març i abril d'aquest any, en què la mobilitat va estar restringida només als supòsits essencials. El segon, menys greu però igualment compromès, si es tornés a un període de "restricció absoluta d'activitats socials en amplis sectors" i un risc elevat per a la salut i de "desbordament sanitari". En els altres set escenaris, que van des del que planteja una remissió total de la pandèmia fins al que preveu que hi hagi un "risc moderat-alt de desbordament del sistema sanitari", la Generalitat garanteix que es podrà votar amb total seguretat i que tindrà accés a vot "tot el cens". És a dir, que si hi ha eleccions, els contagiats podran votar, una cosa que se'ls va negar a les eleccions del juliol passat a Galícia i Euskadi.

El Govern es fixa el 15 de gener, un mes abans dels comicis, com la data clau en la qual es podrà començar a discernir si les eleccions estan en risc o no. Aquell dia es farà una "primera avaluació dels escenaris epidemiològics del període electoral", i a partir de llavors es farà una revisió periòdica "cada set dies com a màxim". La Generalitat tindrà l'última paraula sobre si celebrar els comicis, però es compromet a consensuar-ho amb la resta de grups en una taula de partits, que és l'instrument que precisament aquest divendres es reunirà per primera vegada.

I com serà la campanya?

Els documents que avui ha enviat el Govern als grups també aborden altres qüestions. Algunes ja sabudes, com que de cara al 14-F es prioritzarà el vot en pavellons esportius perquè garanteixen espais més amplis i, per tant, més susceptibles de prevenir els contagis. També es parla de com es fomentarà el vot per correu per evitar, tant com es pugui, que hi hagi aglomeracions als punts de votació. Com a novetat, també inclou algunes recomanacions als partits a l'hora de fer campanya. Per exemple, els demana que sigui una campanya "principalment telemàtica" i que qualsevol acte presencial estigui reglat per les mateixes limitacions que fixa el Procicat per al conjunt de la ciutadania. També suggereix prohibir les tradicionals passejades dels candidats pels mercats municipals, així com els petons, les abraçades i les encaixades de mans.

Franges horàries obligatòries

A més, inclou un altre detall rellevant. La Generalitat vol que els dies de les eleccions es voti per franges horàries per ajudar els col·lectius vulnerables a evitar contagis, però no pot fixar-ho com a obligació per falta de competències. Tanmateix, en el document que ha enviat avui als partits explica que demanarà ajuda a la Junta Electoral Central per poder fer que aquestes franges horàries siguin d'"obligat compliment". El Govern vol que els col·lectius de risc votin de 9 a 12 hores i els que no siguin de risc de 12 a 19.30. A partir d'aquí, es faria una pausa per netejar i desinfectar de 30 minuts, i entre 20 i 21 hores haurien de votar els col·lectius de persones en quarantena, és a dir, els contagiats i els contactes estrets i sospitosos. De moment, encara és només una proposta.

stats