NOVA ETAPA A CATALUNYA
Política 01/06/2018

Els nous governs a Espanya i Catalunya posen com prioritat recuperar el diàleg perdut

Amb pocs minuts de diferència, a Barcelona prendran possessió avui els consellers de l’executiu de Quim Torra i a Madrid serà Pedro Sánchez qui accedeixi formalment a la presidència d’Espanya

Aleix Moldes / Núria Orriols
5 min
Els nous governs a Espanya i Catalunya posen com prioritat recuperar el diàleg perdut

BarcelonaNou govern a Espanya. Nou govern a Catalunya. Amb pocs minuts de diferència, a Barcelona prendran possessió avui els consellers de l’executiu de Quim Torra i a Madrid serà Pedro Sánchez qui accedeixi formalment a la presidència d’Espanya. Dos governs que abans de néixer ja han deixat clara la mateixa prioritat, recuperar el diàleg perdut, però sense concretar quin camí emprendrà una eventual solució política del conflicte entre la Generalitat i la Moncloa. La primera incògnita a resoldre és la data d’una reunió entre presidents que tant Torra com Sánchez s’han compromès a fer. Aquest divendres el president català va reiterar la seva mà estesa però va instar el nou cap de l’executiu espanyol a “arriscar-se” i prendre la iniciativa amb Catalunya. Torra, que el dia abans ja havia abraçat el diàleg a les jornades del Cercle d’Economia a Sitges, es va mostrar disposat a parlar de tot però també va avisar que seria “exigent” amb els nous inquilins de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs davant els consellers nacionals del PDECat, el president de la Generalitat va recordar que Sánchez ha sigut “còmplice” de l’aplicació del 155 a Catalunya i de la repressió. Va remarcar que, en la qüestió del Procés, ha mantingut una aliança inalterable amb Mariano Rajoy i no ha aixecat el dit per denunciar l’existència de “presos polítics i exiliats” a l’Estat. A més, va enviar un missatge també en clau interna -el PDECat ha discrepat sovint de l’estratègia de JxCat- assegurant que el seu Govern es mantindrà “fidel” al referèndum de l’1 d’octubre. Un executiu “fort”, va remarcar, que tornarà a partir d’avui a ocupar el Palau de la plaça Sant Jaume després de set mesos d’intervenció política de Madrid.

Traspàs de carteres a l’exili

A partir de les 11.30 del matí, al Saló Sant Jordi de la Generalitat, prendran possessió els 13 consellers del nou Govern. En un acte solemne, prometran el càrrec davant del president, Quim Torra i faran el seu primer discurs conjunt. El secretari del Govern, Víctor Cullell, serà l’encarregat de marcar el ritme de la presa de possessió, a la qual també s’ha convidat el president del Parlament, Roger Torrent, els grups parlamentaris i altres autoritats del país. No hi haurà representants ni del PP ni de Ciutadans -molt crítics amb Torra-, que han declinat la invitació.

Fins ara la presa de possessió era un acte de tràmit, però aquest cop tindrà una càrrega simbòlica sense precedents: implicarà la fi del 155 a Catalunya. Així ho va acordar el Senat el 27 d’octubre -el mateix dia que el Parlament proclamava la República- i tant el PP com el PSOE s’han compromès a respectar-ho.

Tot i que a partir d’avui els consellers ja començaran a exercir el càrrec, no serà fins dilluns que es distribuiran pels seus respectius departaments, escenificant un traspàs de carteres excepcional perquè bona part dels seus predecessors no hi seran: o són a la presó o a l’exili. Avui al Palau de la Generalitat només hi podran participar els exconsellers de Justícia, Carles Mundó, i de Governació, Meritxell Borràs, però, segons va avançar ahir el mateix Torra, hi haurà un “homenatge” als exmembres del Govern absents.

El simbolisme seguirà la setmana que ve. Tant Borràs com Mundó, encara que el 155 els cessés a l’octubre, seran dilluns a les conselleries per traspassar la cartera als seus successors, Ester Capella en el cas del departament de Justícia i Jordi Puigneró pel que fa a la conselleria de Governació (ara Polítiques Digitals i Administracions Públiques). Segons fonts consultades per l’ARA, la resta de consellers escenificaran el traspàs de poders visitant o bé els presos polítics o bé els exiliats, en funció d’on sigui el seu predecessor.

També serà dilluns quan el Govern -segons fonts coneixedores- nomenarà el sottogoverno. La major part dels secretaris i directors generals de l’anterior executiu que no han cessats pel 155 es mantindran al càrrec o s’adaptaran al nou repartiment de carteres d’ERC i JxCat (a la consellera d’Ensenyament, per exemple, entrarà una fornada de nous càrrecs perquè, a diferència de l’anterior legislatura, serà assumida pels republicans).

El mes vinent també es recuperarà part del personal eventual i els càrrecs de confiança que el 155 va apartar de la Generalitat.

Querella contra Rajoy

L’inici de la nova etapa a Catalunya coincideix amb un canvi de color polític del govern espanyol que ahir Torra es va esforçar a ressaltar. Aprofitant que feia vuit mesos del referèndum, el president de la Generalitat es va referir al govern sortint de Mariano Rajoy com el “responsable” de la violència policial de l’1 d’octubre i va celebrar la fi del seu mandat. “Ens volien escapçats i resulta que els que han acabat escapçats són ells”, va sentenciar, en al·lusió a les múltiples declaracions de dirigents del PP -com Soraya Sáenz de Santamaría- que han presumit d’haver acabat amb la cúpula dels partits independentistes. “Nosaltres ara tenim Govern” de majoria republicana, va remarcar.

Ara bé, Torra va reiterar que l’objectiu del seu Govern és la “restitució” dels consellers i el president, malgrat que no ho hagi fet ara i que descarti tornar a nomenar els presos i exiliats a curt termini. De fet, ahir va enviar una carta als exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, tancats a Estremera, en què es comprometia a tornar-los a nomenar quan poguessin exercir de manera “efectiva”. I argumentava que “s’havia vist obligat” a fer noves designacions davant la negativa de la Moncloa a publicar els seus nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Precisament per denunciar l’actitud que havia mantingut el govern espanyol, Torra va presentar ahir una querella per prevaricació davant la sala penal del Tribunal Suprem contra l’expresident Mariano Rajoy i la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría. En la querella s’argumenta que la negativa de publicar el nomenament dels consellers presos i exiliats al DOGC es va basar en “una decisió arbitrària i extralimitadora de competències”, i amb una “evident conculcació de la legalitat i desconeixement” de la Constitució.

Després de set mesos sense Govern a Catalunya, avui el president, Quim Torra, i els seus consellers escenificaran el retorn de l’autonomia al Palau de la Generalitat.

L’estàtua de Sant Jordi torna a Palau

Presa de possessió amb tots els honors. Segons expliquen fonts pròximes al Govern, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha sol·licitat el trasllat de l’emblemàtica estàtua Sant Jordi matant el drac del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) -el seu lloc habitual- al Palau de la Generalitat. El motiu, la presa de possessió del govern aquest matí. Tradicionalment, cada diada de Sant Jordi el monument daurat tornava a Palau, però aquest any els efectes del 155 ho van impedir.

stats