Política 19/01/2015

El Govern fa créixer un 25% el pressupost i el 50% el personal per bastir la Hisenda pròpia

L'executiu d'Artur Mas i el grup parlamentari d'ERC exhibeixen el desgel fruit de l'acord Mas-Junqueras i els republicans retiren també les esmenes a la totalitat del pressupost del Departament d'Economia i Coneixement. Els republicans, però, consideren insuficient el pressupost per construir la Hisenda pròpia

Marc Colomer
3 min
Mas-Colell i Aragonès, aquest dilluns al Parlament / ACN

BarcelonaEl Govern preveu fer créixer un 25% el pressupost de l'Agència Tributària de Catalunya per incrementar en un 50% el personal tècnic per bastir la Hisenda pròpia al llarg d'aquest 2015. En concret, segons ha detallat aquest dilluns al Parlament el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquest 2015 es preveu convocar 168 places per dimensionar l'Agència Tributària de Catalunya a les actuals atribucions. Així, el pressupost destinat a Hisenda serà aquest 2015 de 43,9 milions d'euros, un 25% més que el del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la comissió d'Economia, Finances i Pressupost, Mas-Colell i el portaveu d'ERC en matèria econòmica, Pere Aragonès, han exhibit sintonia i voluntat d'acostament per acordar els comptes després de l'acord Mas-Junqueras. I el primer pas ha estat la retirada de les esmenes a la totalitat als pressupostos per seccions i el veto CiU-ERC a les esmenes a la totalitat dels altres grups de l'oposició. El republicà, però, ha alertat que aquest increment és encara insuficient per bastir una Agència Tributària capacitada per fer-se càrrec de la recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els impostos d'una eventual Catalunya independent, i ha mostrat disposició a negociar els comptes per tal que siguin "menys autonòmics i més de transició nacional". Perquè pels republicans, les limitacions pressupostàries de la Generalitat deriven principalment de la dependència política i financera d'Espanya.

Disposat a incorporar millores "sense que explotin els pressupostos"

Mas-Colell ha replicat a Aragonès i ha mostrat la seva plena disposició a negociar els comptes per "introduir els canvis i accents necessaris", però, això sí, "sense que explotin els pressupostos". El conseller ha argumentat que si bé l'increment de personal previst és "absolutament necessari per complir les funcions que en aquest moment té encomanades" l'ATC, el cert és que hi ha un segon propòsit que passa per "dissenyar i articular una agència tributària que pugui exercir noves funcions a mesura que puguin arribar".

Més enllà de culminar el procés de selecció de 18 inspectors tributaris per incorporar a l'ATC, Mas-Colell ha anunciat la contractació de 80 places de diversa categoria per tal que l'Agència Tributària s'adapti a la recaptació executiva, ara en mans de l'agència espanyola. També s'incorporaran 10 especialistes en processos, cinc juristes, tres experts en organització i una desena en anàlisi funcional, a més de 60 noves places per a la gestió de nous impostos creats per la Generalitat, com és el de dipòsits bancaris, el d'impost ambiental o el de successions. D'aquestes 60 places, una vintena seran inspectors. El pressupost d'Economia s'incrementa el 5,2% per la recuperació de la paga extra dels treballadors públics.

Pressupost a canvi de data

L'oposició ha vingut a retreure al Govern uns comptes que, segons la diputada socialista Alícia Romero, no donen resposta a la situació d'"emergència social", en paraules del diputat ecosocialista Josep Vendrell, que també ha retret a ERC que cedeixi davant aquests comptes a canvi d'una data electoral i que es faci gala de la creació de noves estructures d'estat mentre se'n "desmantellen" de ja existents, com són la sanitat o l'educació. Vendrell, però, ha defensat que cada euro d'inversió en l'estructura de l'Agència Tributària Catalana es recuperarà amb escreix en forma de més eficàcia i eficiència en la recaptació i la persecució del frau fiscal.

L'oposició en bloc ha alertat que els comptes preveuen una part dels ingressos, 2.300 milions, que depenen d'una negociació amb Madrid que, a criteri del PSC, ni existeix ni creu que acabi existint. Mas Colell li ha etzibat: "La meva forma de negociar és millor que la seva. La seva està demostrat que no funciona. Pregunti'n a Astúries o Andalusia. Els invito a provar la meva: negociar amb perfil polític elevat. Tard o d'hora ens donaran la raó, perquè l'experiència de picar pedra i intentar negociar a Madrid ja la coneixen".

El diputat de la CUP, David Fernàndez, ha lamentat que l'11% dels ingressos previstos "no existeixin". "Els pressupostos tornen a oferir uns resultats incerts, impossibles en un context de recentralització de l'Estat", ha etzibat en referència als 2.300 milions d'ingressos que depenen del pagament de deutes per part de l'Estat. També ha considerat que els comptes presentats consoliden les retallades i els processos de privatització engegats per l'executiu.

ERC, el "soci titella" de CiU

Tant el PSC com el PP i C's han recriminat, en més o menys intensitat, que el CiU i ERC impulsin estructures d'estat sense ni tan sols esperar el veredicte dels catalans a les urnes del 27 de setembre. "Vostè crea estructures d'estat sense haver consultat amb garanties democràtiques al poble català si vol aquestes estructures", ha recriminat Romero al Govern. Més dur ha estat el diputat del PP José Antonio Coto: "Els que han demostrat que no saben governar una comunitat autònoma, ara volen governar un estat. Primer aprenguin a governar una comunitat autònoma i després dediquin-se a altres coses". Coto ha fet un gir de 180 graus en l'argumentació de capçalera del PP, que proclama que CiU està segrestada per ERC, i ha considerat que es demostra que "és CiU qui té en ERC un soci titella, un soci amb qui CiU fa el que vol".

stats