POLÍTICA
Política 26/11/2013

El Govern, sobre el procés: "Hi haurà tensions fins a l'últim minut, però al final hi haurà acord"

El portaveu de l'executiu avala l'ajornament de la votació al Parlament sobre la fórmula per portar la demanda de referèndum a Madrid perquè formi part d'una negociació global sobre la data i la pregunta

M.colomer
2 min

Barcelona"Que hi hagi acord global sobre la consulta, la pregunta, la data i la manera d'instrumentar la via legal per dur-la a terme ens sembla bé". Així ha respost el portaveu del Govern a l'ajornament de la votació al Parlament de la reclamació al Congrés de la competència de convocar referèndums forçat per ERC per incloure-ho tot en la mateixa negociació. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, ha pronosticat "tensions fins a l'últim minut" en la negociació, "però al final hi haurà un acord abans d'acabar l'any".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu –amb absència del president Artur Mas, de viatge oficial a l'Índia–, Homs ha restat importància al fet que es retardi uns dies l'aprovació al Parlament de la fórmula concreta per vehicular la petició de traspàs a la Generalitat de la capacitat de convocar referèndums, sempre que això no impedeixi arribar a un "acord polític" global abans d'acabar l'any, seguint el mandat parlamentari subscrit per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. De fet, es podria donar el cas que s'arribés a l'acord polític dins el termini fixat però la votació parlamentària saltés per a després de Nadal.

Una "resposta responsable"

Després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ironitzés divendres passat sobre les discrepàncies en el si del bloc sobiranista, Homs ha replicat aquest dimarts: "Recomanaria al govern espanyol que no pateixin. Que ens deixin fer, que a finals d'any Catalunya es posarà d'acord i esperem que, quan hi hagi l'acord, la ironia fina de la vicepresidenta es tradueixi en una resposta responsable".

El conseller de Presidència ha fet notar que, a diferència de l'espanyol, el sistema polític català és "ric des del punt de vista de la pluralitat", i, en aquest context, la "construcció del consens per a algú que no està acostumat a sistemes rics i plurals els pot semblar un guirigall. Ells són més de blanc o negre, o de blau i vermell".

stats