Política 10/11/2016

El Govern i la CUP encarrilen un acord sobre els impostos

Els cupaires valoraran dissabte la proposta fiscal d’Economia, que gravarà més les grans fortunes

Aleix Moldes / Laia Vicens / Gerard Pruna
4 min
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Neus Munté conversant als escons de l’hemicicle del Parlament durant la sessió de control al Govern.

BarcelonaEl Govern va aturar ahir el rellotge que marcava el compte enrere per tancar una proposta fiscal i presentar-la a la CUP. Ahir, en un altre 9-N, l’executiu donava per culminada una proposta sobre els impostos que haurà d’acompanyar el pròxim projecte de pressupostos. No hi haurà la reforma de l’IRPF que demanaven els cupaires per gravar les rendes més altes ni s’inclouran modificacions substancials en l’impost de successions i donacions, però, segons expliquen fonts de les dues parts, sí que s’incorporaran algunes concessions a l’esquerra anticapitalista, com ara un nou mecanisme –que no ha transcendit– per gravar “d’alguna manera” les grans fortunes. Tot plegat, un document que el departament d’Economia espera que ajudi els pressupostos a superar la primera fase de tramitació. Però la proposta encara ha de rebre l’aval del consell polític de la CUP, que es reunirà aquest dissabte a Artés (el Bages).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de setmanes encallats en el debat sobre la fiscalitat, dimarts, la portaveu del Govern, Neus Munté, afegia un punt d’optimisme al discurs i assegurava que les negociacions anaven a “tota màquina”. L'endemà, mentre a dins de l’hemicicle del Parlament Govern i CUP topaven pel paper dels Mossos, a fora es donava per encarrilat l’acord sobre els nous impostos. La proposta recull noves fórmules per gravar les grans fortunes, com la creació d’un nou impost sobre els immobles de luxe. A més, preveu un impost a l’energia nuclear –per superar l’anul·lació del Tribunal Constitucional–, un sobre grans superfícies comercials i un sobre les begudes ensucrades, entre d’altres.

Per analitzar la proposta, la CUP va convocar una nova ronda d’assemblees territorials entre avui i divendres, però fonts del partit van indicar que el document que debatrà la militància no és un principi d’acord perquè “no hi ha res tancat” i la negociació seguirà les pròximes setmanes. Ara bé, els cupaires admeten que s’han fet passos importants en matèria fiscal i que, com han anat fent les últimes setmanes, els volen posar en coneixement de les bases perquè segueixin de prop l’evolució de les converses.

Aquest intercanvi continu amb la militància és una diferència substancial en comparació amb les anteriors negociacions (investidura i pressupostos). Després dels episodis de divisió interna, el nou secretariat va marcar-se com a objectiu evitar les votacions a tot o res, de manera que ja fa mesos que els militants coneixen i debaten l’estat de les negociacions sobre els pressupostos. El consell polític de dissabte –amb representants de les assemblees territorials i portaveus de les organitzacions afins a la CUP– serà fonamental. Un aval a la proposta fiscal del Govern facilitaria l’aprovació dels comptes, una decisió que, precisament, haurà de prendre aquest òrgan de la CUP. Aquest cop els anticapitalistes no tenen previst que la decisió es ratifiqui en una assemblea nacional. Ho farà el consell polític –després dels debats locals– basant-se en el que han anat negociant des del setembre amb Economia.

Aquest és un altre canvi respecte de les anteriors negociacions, i és que la CUP ha negociat els comptes amb el departament d’Oriol Junqueras des de zero. Fonts cupaires reticents a l’acord avisen, però, que el fet que les converses hagin sigut més fluides no significa que els anticapitalistes aprovin “sí o sí” els pressupostos. En qualsevol cas, tant partidaris com contraris a l’aprovació dels pressupostos donen per fet que es tramitaran segur al Parlament. Descarten una esmena a la totalitat per no “carregar-se la legislatura”, apunten fonts consultades.

Un cop tancades les modificacions fiscals, el següent pas de la llei d’acompanyament -en què s’inclouen les reformes impositives-és l’informe preceptiu del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), l’organisme assessor que integren patronals i sindicats. Segons expliquen fonts del Govern, Economia esperarà l’aval de la CUP abans d’enviar l’avantprojecte de la llei d’acompanyament al CTESC. De fet, si no hi ha acord sobre el conjunt del pressupost, el Govern ni tan sols té intenció de presentar el projecte al Parlament.

CSQP es reivindica

El Govern ho fia tot a la negociació amb la CUP i això incomoda altres formacions. Ahir mateix va ser el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, qui va oferir els seus vots a canvi de l’increment de la pressió fiscal a les rendes altes per augmentar la despesa social. Junqueras i Coscubiela es van enredar en un debat agre, mostra que el Govern per ara no compta per als pressupostos amb els vots de CSQP, que només buscarà per a acords concrets. Per tenir comptes, l’executiu només necessita els vots de la CUP, i amb la proposta fiscal encarrilada el Govern els veu més a prop que mai.

Salellas retreu a Puigdemont la detenció de Venturós

L’ambient entre la CUP i el Govern a l’hemicicle del Parlament no va ser el més habitual quan dos grups estan a prop d’un acord pressupostari. En la sessió de control al Govern, els anticapitalistes van tornar a retreure a l’executiu el paper dels Mossos d’Esquadra en la detenció de l’alcaldessa de Berga la setmana passada. El diputat Benet Salellas va qüestionar que el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el seu número 2, Albert Batlle, estiguin actuant amb “l’excepcionalitat que demana el moment”. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no comparteix aquesta opinió i va insistir a deslligar el Govern i la policia de la detenció de Montse Venturós. En una democràcia amb “separació de poders, l’actuació de l’autoritat judicial no està sotmesa a criteris polítics”, va recordar als anticapitalistes.

stats