Relacions internacionals
Política 04/12/2013

El Govern potencia l'acció exterior com a motor per a la reactivació

Més de 400 empreses han acompanyat Mas en els seus viatges a l'estranger

Roger Mateos / Oriol March
3 min

BarcelonaLa projecció internacional de la Generalitat fa temps que s'ha convertit en un dels flancs d'atac preferits del bloc polític i mediàtic espanyol contra el procés sobiranista. Amb l'argument que es malbaraten recursos públics per pregonar la causa nacionalista arreu del món, el PP i Ciutadans defensaran avui al ple del Parlament una esmena a la totalitat al projecte de llei d'acció exterior de Catalunya. Però l'envestida espanyolista, replica el Govern, topa amb els rèdits econòmics obtinguts en les sis missions a l'estranger d'Artur Mas d'ençà de la seva arribada, a les acaballes del 2010, al Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'acció exterior de la Generalitat és un dels principals motors per a la recuperació econòmica", sosté un alt càrrec del Govern. Precisament per això la intenció de l'executiu no és escapçar la projecció exterior, sinó potenciar-la. I la nova llei que començarà a tramitar a partir d'avui el Parlament serà una eina més per donar-hi cobertura, malgrat tots els esforços del ministeri d'Exteriors per encotillar al màxim l'empenta internacional de les comunitats autònomes.

En les seves sortides a l'estranger, Mas ha triat sis destinacions -el Marroc, Massachusetts, Rússia, el Brasil, Israel i l'Índia- amb un denominador comú: són places especialment atractives per a les exportacions catalanes o l'atracció d'inversions. Els plans per a l'any vinent passen per viatjar a un altre mercat clau: la Xina, membre destacat dels anomenats BRICS, acrònim que engloba els cinc països amb un creixement econòmic més sòlid. Aquests viatges es consideren des del Govern fonamentals per reforçar àmbits com la recerca, el turisme, la indústria i, en general, la internacionalització de l'economia catalana.

Balanç econòmic de les missions

En les seves sis missions institucionals i empresarials -tres en la legislatura passada i tres més en l'actual-, Mas ha viatjat acompanyat de representants de 423 empreses catalanes, disposats a aprofitar l'avinentesa per buscar noves vies de negoci, segons consta en un balanç del mateix Govern. El viatge al Marroc -del 28 de febrer al 2 de març de l'any passat- va permetre, segons el document, "accelerar els contractes entre empreses catalanes i marroquines" i que les autoritats magribines "obrissin la porta a la participació d'empreses catalanes en licitacions públiques". Els prop de 200 empresaris que s'hi van desplaçar van poder lligar operacions en infraestructures, logística i construcció.

A Massachusetts -durant cinc dies del juny del 2012- Mas va firmar un acord de col·laboració amb el govern d'aquest estat nord-americà per potenciar la cooperació bilateral en investigació, innovació tecnològica i industrial. Hi van acudir 72 empreses catalanes relacionades amb la biotecnologia.

Entre finals d'octubre i principis de novembre Mas va posar rumb a Moscou amb directius d'un centenar d'empreses. S'hi va firmar un protocol d'intencions en recerca i desenvolupament i innovació industrial i es van dirigir esforços a la captació d'inversions i d'oportunitats de negoci en sectors com la moda, l'agroalimentari, les infraestructures i la construcció. El Govern destaca que, resultat de les 430 entrevistes entre empreses catalanes i russes, el turisme rus a Catalunya va créixer un 30% entre el gener i el juliol del 2013.

Al Brasil -del 6 a l'11 de juliol- van tancar-se acords en les àrees universitària, portuària i empresarial. La recent visita a Israel va permetre aprofundir en la cooperació en innovació. I a l'Índia s'han obert mercats en automoció, comunicació, biofarmàcia i turisme. Pròxima estació: la Xina.

Acords firmats a l'espera d'obtenir rendiment

MARROC

  • El Govern assegura que arran de la visita de Mas es van elevar, fins al juliol passat, a 38 els projectes catalans al país.
  • Conveni entre FGC i l'oficina ferroviària marroquina.
  • Memoràndum d'entesa en matèria de desenvolupament de la logística entre el govern del Marroc i la Generalitat.

ESTATS UNITS

  • Acord de col·laboració entre la Generalitat i Massachusetts.
  • Participació de 8 empreses d'aquest estat en el Mobile World Congress del 2013.
  • Entesa entre el departament de Salut i l'Hospital General de Massachusetts.
  • Contactes amb els responsables d'IBM.

RÚSSIA

  • El turisme rus a Catalunya ha crescut un 30% des de la visita del Govern a Moscou.
  • Trobades de 48 empreses catalanes amb 85 operadors i agents de viatge russos.
  • Reunió de Mas amb el president de Lukoil.
  • Protocol d'intencions de la Generalitat amb l'agència russa d'empreses innovadores.

BRASIL

  • Acord entre l'estat de São Paulo i la Generalitat per intercanviar funcionaris en les unitats d'afers exteriors.
  • Acord entre la UB i la Universitat de São Paulo per la mobilitat d'alumnes i professors.
  • Entesa entre el Port de Barcelona i el port d'Itapoá per augmentar la col·laboració.

ISRAEL

  • Cinc convenis firmats amb les quatre grans universitats d'Israel i amb l'agència de recerca i desenvolupament del país, la Matimop.
  • Seixanta acords entre empreses catalanes i d'Israel.
  • Reunió de Mas amb el president Shimon Peres i amb el ministre de Finances del país.

ÍNDIA

  • Inversió de 30 milions d'euros del grup Samvardhana Motherson a Catalunya.
  • Acord entre el Mumbai Port Trust i el Port de Barcelona.
  • Acord per la joint venture entre l'empresa Zanini, de Parets del Vallès, i el seu soci local indi, Polyplastics, per posar en marxa una nova planta de producció de l'Índia.
stats