Política 16/12/2020

El Govern ofereix un pacte perquè el noi acusat per la manifestació contra Jusapol no entri a presó

La defensa de Marcel Vivet admet converses però no dona "res per tancat" fins divendres al judici

Núria Orriols / Marc Toro
3 min
La primera càrrega dels Mossos d’Esquadra a Via Laietana, poc després que els manifestants, convocats pels CDR, Arran, l’ANC i altres entitats, llancessin pintura imitant la Festa dels Colors hindú anomenada Holi.

BarcelonaUn dels compromisos que va assumir el conseller Miquel Sàmper quan va aterrar al departament d'Interior va ser rebaixar les acusacions que la Generalitat mantenia contra una quarantena de persones per haver participat en mobilitzacions independentistes o contra la repressió. La seva paraula no es va complir en el cas de l'activista de Vilafranca del Penedès Adrián Sas, que aquest novembre va ser condemnat a tres anys i mig de presó per lesions a Mossos d'Esquadra -el Govern li demanava cinc anys i mig i la Fiscalia fins a set- durant les protestes pel primer aniversari de l'1-O. Però aquest divendres pot canviar finalment aquesta dinàmica en el judici a Marcel Vivet, militant de l'organització juvenil La Forja.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El noi badaloní, processat per la manifestació en forma de festa Holi a Barcelona el setembre del 2018, convocada per per diverses organitzacions independentistes contra una marxa del sindicat policial Jusapol, està acusat pel Govern i la Fiscalia de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions a un agent dels Mossos. L'executiu demana en les seves conclusions provisionals tres anys i nou mesos de presó per a Vivet, però fonts governamentals expliquen a l'ARA que rebaixaran la petició a un any i un mes de presó i un mes de multa per atemptat a l'autoritat, sense agreujant, i lesions. Una pena que, sempre que la Fiscalia segueixi el mateix camí, podria evitar l'ingrés a presó.

Sense esmentar directament el cas, Sàmper ho ha donat per fet també aquest dimecres al ple del Parlament. Però fonts del ministeri públic consultades per aquest diari expliquen que de moment es manté el seu escrit d'acusació tal com estava -amb una petició de sis anys i mig de presó-. sense perjudici que es pugui canviar en el judici quan el fiscal elevi les seves conclusions a definitives.

La "possibilitat" d'un acord de conformitat

La defensa, amb tot, manté la prudència. L'advocat de Vivet, Carlos Hurtado, admet en declaracions a l'ARA que estan mantenint "converses" tant amb la Generalitat com amb la Fiscalia i que l'acord de conformitat abans que se celebri el judici és una "possibilitat". No obstant això, i malgrat qualificar d'"important" que el Govern pugui rebaixar la petició, insisteix que fins que no arribi el judici divendres no vol donar "res per tancat". S'agafa en aquest sentit a precedents com el d'Adrián Sas, que va arribar a rebre públicament el suport de JxCat i ERC pocs dies abans del judici pel qual va acabar condemnat.

En aquell cas el Govern va assegurar que havia ofert l'ajornament de la sessió a la defensa per buscar una solució, cosa que l'advocat de Sas va desmentir i que, com mostra un vídeo publicat la setmana passada per l'ARA, no es va produir dins la sala. Tot i això, aquest dimecres durant el ple el conseller Sàmper ha acusat la CUP i les seves organitzacions vinculades -en referència a Alerta Solidària, l'organització antirepressiva que defensa la majoria d'acusats- d'haver evitat que se suspengués la vista i impedir, així, que s'arribés a un acord també amb Sas.

És per això que Hurtado deixa clar que si les acusacions modifiquen finalment les seves conclusions respecte al cas de Vivet ho haurien de materialitzar a l'inici del judici, en el moment de les qüestions prèvies. Remarca, a més, que un possible pacte entre les parts hauria de garantir com a mínim que Vivet no entri a presó i, en segon terme, que caiguin les acusacions per desordres públics. "Que s'acusi de desordres per una concentració festiva [en referència al Holi] és una barbaritat des del punt de vista legal", afirma, i rebutja que ni el noi acusat ni la resta de participants en la mobilització utilitzessin "cap tipus de violència". Les dues peticions principals de la defensa es veurien complertes pel plantejament que fa ara la Generalitat, si bé encara faltarà conèixer la decisió de la Fiscalia.

Càrregues policials a la Via Laietana després que els manifestants independentistes hagin llançat pols de colors. FOTO: Cèlia Atset

La manifestació de fa dos anys, impulsada entre altres per Arran, els CDR, l'ANC i la CUP, buscava boicotejar una marxa de Jusapol en homenatge als policies espanyols que van participar en l'operació per impedir l'1-O. Durant l'acció, a dos dies del primer aniversari del referèndum, hi va haver fortes càrregues dels Mossos i es va acabar amb sis manifestants detinguts i 24 persones ferides, segons va informar llavors el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). A Vivet el van detenir quan havien passat cinc mesos de la manifestació de Barcelona, amb l'argument que l'havien identificat en l'anàlisi posterior de les imatges de la protesta com a autor d'una lesió al turmell i al cap d'un agent dels Mossos. L'acusat nega els fets.

stats