Política 20/06/2017

El Govern rebutja la querella contra Borràs perquè no té "cap base jurídica"

Munté defensa que el fet que hagin passat cinc setmanes des que es va anunciar fins que s'ha admès demostra que hi havia dubtes

Gerard Pruna / Ot Serra
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras

BarcelonaCinc setmanes després que s'anunciés, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el que fins fa una setmana era el seu secretari general, Francesc Esteve, han rebut la querella per la compra d'urnes. La notificació ha arribat mentre estava reunit el Govern, que ha acompanyat Borràs i Esteve mentre signaven la notificació i que més tard ha carregat en roda de premsa contra una querella que, en paraules de la portaveu, Neus Munté, no té "cap base jurídica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consellera ha subratllat que les cinc setmanes que han passat entre la presentació de la querella i la seva admissió a tràmit demostren que hi havia dubtes i reforcen la tesi de l'executiu català que es tracta d'una querella de caràcter "preventiu" i "sense cap fonament jurídic". Munté ha confiat, a més, que l'admissió a tràmit de la querella no provoqui que algunes de les empreses que s'han homologat per fabricar urnes es pugui fer enrere. "Estem convençuts de la legalitat d'aquest procediment administratiu", ha defensat.

La mateixa consellera Borràs ha reaccionat a la querella a través del seu Twitter, des d'on ha anunciat que cinc setmanes després de llegir-ho als diaris ha rebut una querella que "només s'entén en un estat urnafòbic i demofòbic".

Des del grup parlamentari de JxSí, el portaveu adjunt Roger Torrent ha traslladat la seva "solidaritat" a la consellera Borràs, alhora que ha avisat que "les querelles no pararan el referèndum". Torrent ha vinculat l'admissió a tràmit del TSJC de la querella de la fiscalia a un "despropòsit" i un "nou episodi de politització de la justícia" per part del govern espanyol i ha reclamat la resolució del conflicte català per la "via política". "El referèndum no es pot parar ni amb querelles ni amb tribunals", ha advertit.

Pendent de la sentència del TC sobre Exteriors

Mentre rebia la notificació de la querella per la compra d'urnes, el Govern està pendent també d'un altre front judicial. El Tribunal Constitucional abordarà en el ple que ha començat avui i que durarà fins dijous la sentència sobre el recurs que va presentar el PP contra la conselleria d'Exteriors. Munté ha demanat prudència a l'espera de conèixer el contingut de la sentència, però ha remarcat que si el tribunal es posiciona en contra de l'acció exterior de la Generalitat estarà anant contra els seus propis principis, ja que en la sentència de l'Estatut va avalar les funcions que ara mateix està desenvolupant el conseller Raül Romeva.

stats