POLÍTICA
Política 08/05/2012

El Govern aprova aquest dimarts les mesures per respondre a l'ofensiva "recentralitzadora" de Rajoy

El primer pas serà portar al Consell de Garanties Estatutàries la retallada de 3.000 milions en ensenyament decidida a Madrid. No descarta recórrer al TC per defensar les competències catalanes

Acn
2 min

BarcelonaEl consell executiu aprova aquest dimarts un paquet de mesures per fer front al que el Govern considera una "ofensiva recentralitzadora" del govern espanyol liderat per Mariano Rajoy. El portaveu Francesc Homs ha avançat que s'utilitzaran eines jurídiques i polítiques i no ha descartat recórrer al Tribunal Constitucional (TC) per defensar les competències de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, l'executiu català ha anunciat que portarà al Consell de Garanties Estatutàries la retallada de 3.000 milions d'euros en ensenyament que ha fet l'Estat perquè creuen que envaeix competències. Els partits d'esquerres demanen que també sotmeti la retallada de 7.000 milions d'euros en la sanitat al dictamen del consell.

Reforma laboral i conques hidràuliques

A banda del paquet d'ajustos presentat pel govern espanyol en matèria de sanitat i ensenyament, el Consell de Garanties Estatutàries ja ha dictaminat que la reforma laboral envaeix competències de la Generalitat en matèria de formació. De moment, però, l'executiu d'Artur Mas no es plantejarà si porta aquesta qüestió al TC fins que acabi el període de debat al Congrés dels Diputats, ja que confien a introduir canvis a través de la negociació política.

Finalment, el consell de ministres de divendres passat va retornar a l'Estat les competències sancionadores sobre les conques hidràuliques intercomunitàries, que fins ara estaven en mans de les comunitats autònomes. Una decisió que, per a alguns partits catalans, també suposa una intromissió de les competències de la Generalitat.

En les últimes hores, Homs no ha concretat quines mesures es podrien prendre per fer front al que anomena "ofensiva recentralitzadora", però ha garantit que el Govern posarà tots els recursos que faci falta per protegir les competències de la Generalitat. A banda de la defensa jurídica, Homs assegura que el Govern "també es defensarà políticament com està fent davant de qui de manera ostentosa planteja la recentralització com un valor polític en si mateix". A més, no ha descartat la via del TC per fer front a aquesta situació. També ha apostat per "dir les coses pel seu nom encara que molesti" i per l'actuació política abans d'arribar a la justícia.

stats