Política 09/02/2016

El Govern respon a Endavant: "Tenim un acord amb la CUP, no amb cap corrent de la CUP"

Munté confirma que el projecte de BCN World s'ha de revisar per "eixamplar el consens". Veu "decebedor i gens ambiciós" el projecte del PSOE per a Catalunya

Gerard Pruna
2 min
Neus Munté, en roda de premsa / CÈLIA ATSET

BarcelonaSi ahir van ser l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la portaveu de CDC, Marta Pascal, els qui van avisar la CUP que l'acord per a la investidura inclou l'aprovació dels pressupostos de 2016, avui ha estat el torn del Govern. La consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, ha sortit al pas del comunicat que un sector de la CUP –l'organització Endavant– va difondre aquest dilluns on avisa que si s'avalen retallades "en nom del procés", la CUP "deixaria de ser útil com una eina política i organitzativa" al servei de les classes treballadores del país i de la independència. "Hi ha un acord de JxSí amb la CUP, no amb cap corrent de la CUP", ha respost Munté, que ha afegit que, a més, l'acord s'està complint i, confia, es continuarà complint.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa després del consell executiu, ha remarcat que l'acord d'última hora entre els dos partits que va derivar en la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat preveu que l'esquerra independentista garanteixi l'estabilitat al Govern, i que això passa també per l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Per això, ha remarcat que aprovar els comptes amb la CUP és "la prioritat", però ha remarcat que el Govern treballa per poder sumar-hi també altres grups. A més, ha recordat que els nous pressupostos són necessaris per poder desplegar el pla de xoc.

Tanmateix, preguntada sobre si els pressuposts inclouran desfer algunes privatitzacions tal com s'havia parlat en les negociacions amb la CUP, Munté ha defensat que l'últim acord firmat –el dissabte 9 de gener– no entra en tanta concreció. Tampoc en el cas de BCN World, tot i que ha remarcat que el projecte és viu però que és plenament vigent la necessitat d'eixamplar el consens al voltant del projecte. La portaveu tampoc ha volgut posar un termini per aprovar els comptes.

La portaveu del Govern s'ha referit també a la proposta que el PSOE ha fet arribar a la resta de partits per negociar la investidura de Pedro Sánchez com a nou president espanyol, un document que ha considerat "decebedor i gens ambiciós" pel que fa a Catalunya.

Munté ha ironitzat també sobre el matís que van haver de fer els socialistes només dues hores després de publicar el document, quan van retirar del text una frase que afirmava que s'havia d'impulsar la reforma federal "ni que sigui mínimament". Segons la consellera, no va ser un error de picatge –com va dir Miquel Iceta– sinó de "subconscient".

Nomenaments i pla de govern

El consell executiu ha aprovat a més aquest dimarts el nomenament de cinc noves directores generals: Anna Tarrach (Pressupostos); Marta Espasa (Tributs i Joc); Pilar Magrinyà (Planificació en Salut), Neus Rams (Ordenació Professional i Regulació Sanitària) i Teresa Masjuan (Agricultura i Ramaderia). A més, Puigdemont ha encarregat als consellers l'elaboració en dos mesos del pla de govern per a la legislatura, que té com a principals objectius crear un nou estat del benestar, una economia al servei de les persones i bones pràctiques a les institucions.

stats