CONSELL EXECUTIU
Política 05/04/2011

El Govern elimina el 99% de successions a cònjuges, descendents i ascendents

Finalment no es toca l'impost de donacions i els familiars amb tercer grau de parentiu seguiran pagant, motiu pel qual es va queixar Unió

Oriol March
2 min

BarcelonaDe forma poc habitual, el mateix president Artur Mas ha comparegut avui després de la reunió del consell executiu per tal d'explicar la reforma de l'impost de successions, una de les promeses electorals de CiU. En el programa electoral de la federació nacionalista, però, també es prometia posar fi a l'impost de donacions, que finalment no es tocarà. Mas ha explicat que es bonificarà el 99% de la quota tributària per als contribuents dels grups de parentiu I i II (cònjuges i parents descendents i ascendents) en la modalitat d'adquisició de béns i drets per causa de mort. Aquesta modificació tindrà efectes retroactius a l'1 de gener de 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president ha anunciat que l'impost de donacions és probable que es modifiqui al llarg dels 4 anys de legislatura. Cal recordar que Unió es va queixar pel fet que no es suprimissin del tot els dos tributs, fet que va obrir la primera crisi remarcable entre els dos partits que lideren el Govern. Pel que fa als impostos que va apujar el tripartit en la darrera legislatura, Mas ha avançat que, en funció com avanci el context econòmic i la proposta de pacte fiscal, es podrien abaixar al llarg dels propers 4 anys.

Mas ha comparegut acompanyat pe conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ha explicat més detalladament la reforma de l'impost de successions. Per a una base imposable de 975.000 euros, un cònjuge a Catalunya no pagarà res, mentre que a València i a Madrid pagaran més de 2.000 euros. Mas-Colell ha justificat la no-reforma dels grups de parentiu III i IV (germans, oncles, nebots i cosins) perquè la situació actual ja és millor que la de València i Madrid.

La reforma, tal com ha explicat el conseller d'Economia, reduirà els ingressos a 156,2 milions d'euros amb una simulació feta amb el 2012 com a horitzó. Sense reformes, Mas-Colell ha assegurat que en aquest supòsit s'haurien recaptat 800,4 milions d'euros, mentre que amb la reforma feta per l'anterior govern tripartit s'haurien ingressat 258,6 milions d'euros, 102,4 milions més que amb el model debatut avui al consell executiu.

(S'ha modificat el tercer paràgraf per incloure els germans i els cosins dins el grup de parentiu III i IV, gràcies a l'aportació d'un lector)

stats