NOVA ETAPA
Política 13/07/2016

El Govern vincula la qüestió de confiança als nous pressupostos

Puigdemont i Junqueras han de pactar els pròxims dies com negociaran amb la CUP

Roger Tugas / Laia Vicens
3 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ahir al consell de Govern.

BarcelonaUn cop superat el congrés fundacional del Partit Demòcrata Català, el Govern i els integrants de Junts pel Sí es posaran en marxa per garantir l’èxit de la qüestió de confiança al president de després de l’estiu. Una votació que, segons va explicitar ahir el vicepresident Oriol Junqueras, anirà vinculada a l’aprovació d’uns nous pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja fa mes d’un mes que Carles Puigdemont va anunciar que se sotmetria a la votació parlamentària, un cop rebutjats els comptes del 2016. La qüestió de confiança encara no s’ha començat a negociar amb la CUP, el principal soci de l’executiu, que llavors li va girar l’esquena. El 26-J i el procés de fundació de la nova CDC van fer que la transcendental cita parlamentària quedés en segon pla, però els pròxims dies Puigdemont i el seu vicepresident es reuniran per pactar com encararan les negociacions per superar amb èxit la moció i enfortir l’estabilitat parlamentària, amb l’afegitó d’aconseguir la votació als comptes.

Ara bé, ¿com es blinda això i fins a quin punt està disposat a cedir cadascú per aconseguir-ho? Aquest és un dels elements que hauran de detallar els dos pilars del Govern entre ells i la CUP internament, i després posar-ho en comú. “Hi haurà un vincle molt estret entre la qüestió de confiança i l’estabilitat pressupostària”, va afirmar Junqueras a Catalunya Ràdio, on també va explicar que encara no ha començat negociacions formals amb cap partit, ja que els departaments tot just estan fent els seus comptes, però va subratllar que no té sentit que, si se supera la qüestió de confiança, el Govern s’encalli de nou en el mateix punt que va dur a convocar-la.

Poc després, hi coincidia la portaveu de l’executiu, Neus Munté, que confirmava que “d’una manera o altra” els dos debats anirien vinculats, ja que els pressupostos són “la translació i l’eina indispensable” per aplicar el full de ruta. Ara bé, va avisar la CUP que no es vol arribar a cap pacte previ amb cap partit, per bé que això no significa que no es “parli i dialogui amb tothom” per “obtenir una majoria” que permeti superar la moció. L’abast de la negociació serà, sens dubte, un element de tensió en els diversos fronts.

Així, hi ha sectors de CDC que es neguen a fer noves cessions a la CUP per arribar a un acord, després d’haver renunciat a fer president Artur Mas sense que això servís per garantir l’estabilitat. Fins i tot l’entorn de Puigdemont assegurava, just després del fracàs dels comptes, que no negociaria amb els anticapitalistes. Fonts pròximes a Junqueras apunten que, tot i la irritació que va comportar el veto, el vicepresident entén que són l’únic soci possible per aplicar el full de ruta sobiranista i, per tant, cal refer l’entesa.

La CUP està debatent aquests dies en l’àmbit territorial com encarar la qüestió de confiança. Encara no té clar com afrontar-la, però alguns elements per donar-hi suport podrien ser el referèndum unilateral, mesures socials i el procés constituent. En tot cas, els cupaires entenen que la confiança al president no va vinculada a l’aprovació dels pressupostos del 2017, sinó que només està lligada al mandat democràtic del 27-S i a la declaració del 9-N. Així ho va dir el diputat cupaire Albert Botran, que va retreure al Govern que faci públics els seus posicionaments a través dels mitjans i no es posi en contacte directament amb ells.

Amb CDC en ple procés de refundació, tant la CUP com ERC voldrien accelerar la negociació i arribar a un acord com més aviat millor, si és possible aquest mes, per evitar unes noves converses agòniques. Per aconseguir-ho, els republicans aspiren a tenir pactades les línies mestres dels pressupostos -a l’espera de les concrecions posteriors- i un full de ruta acordat, prenent com a base el vigent. Els de Junqueras creuen que així es podria recuperar la confiança perduda dins el bloc sobiranista.

stats