Política 28/01/2016

"Governar amb el PP seria indultar la seva corrupció": el PSOE insisteix en no investir Mariano Rajoy

Els presidents d'Andalusia i el País Valencià tanquen files amb la direcció i demanen que no es pacti amb el PP "ni per activa, ni per passiva, ni per perifràstica"

Laia Vicens
2 min
César Luena és el secretari d'organització del PSOE / EFE

BarcelonaL'ombra de Felipe González al PSOE és molt allargada. En una entrevista al diari 'El País', l'expresident del govern espanyol descarta pactar amb Podem i refusa també una gran coalició amb PP i Ciutadans, insinuant que la millor opció per als socialistes és abstenir-se i deixar que el PP governi, amb C's o no. Però la notable influència interna de González no ha impedit que algunes veus importants al partit hagin sortit al pas per censurar qualsevol acord amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha resumit el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, que ha dit que la seva formació no facilitarà la investidura de Mariano Rajoy perquè pactar amb els populars seria "una manera d'indultar-lo" i "blanquejar-lo" de les seves pràctiques corruptes, quan el que hauria de fer és regenerar-se des de l'oposició. Ho ha dit dies després que un nou cas de corrupció al País Valencià hagi situat el PP al centre de la polèmica, primer amb la detenció de l'expresident de la diputació Alfonso Rus, i després amb les sospites de finançament il·legal del partit a la comunitat.

En una entrevista a Telecinco, Luena ha admès que González és un "referent del socialisme a Espanya" i ha opinat que, malgrat tot, la seva opinió "és molt similar a la manifestada per la direcció del partit" perquè deixa clar que Rajoy "és un obstacle als canvis a Espanya". Davant l'escenari d'ingovernabilitat, Luena ha dit que si el rei Felip VI li encarrega intentar formar govern -el monarca i Sánchez es reuneixen dimarts-, el PSOE obrirà "negociacions i diàlegs" amb els partits per explorar una aliança "progressista, reformista i estable". Els socialistes necessitarien els vots favorables de Podem i les abstencions dels independentistes per fer-se amb la investidura.

Qui també ha opinat sobre els pactes postelectorals són els presidents d'Andalusia, Susana Díaz, i del País Valencià, Ximo Puig, per tancar files amb la direcció del partit i pressionar perquè no s'investeixi Mariano Rajoy. Segons Díaz, el seu partit no es pot permetre una investidura del líder del PP, però tampoc tancar acords "si els companys de viatge són els separatistes o forces que estan plantejant elements que puguin significar la ruptura de la unitat d'Espanya", en relació a Podem i la seva defensa del referèndum.

Per la seva banda, Puig ha dit, contundent, que "de cap manera" el PSOE ha de facilitar un govern al PP. "El PP no pot comptar ni per activa, ni per passiva, ni per perifràstica amb cap suport del PSOE", ha assenyalat a les portes del Tribunal Constitucional, on ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de pressupostos generals del 2016.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, ha fet aquesta valoració després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Jo sóc contrari a una gran coalició. Això ha estat aprovat pel comitè federal del PSOE i pel consell nacional del PP. A mi m'agradaria fer un govern de reformes emparat per una majoria àmplia. Això és el que defensaré al comitè federal".

stats