REDUCCIÓ ADMINISTRATIVA

El Govern deroga 246 normes per agilitar l'administració

També redueix l'estructura política per sota de les direccions generals en un 14%, malgrat que no suposarà un estalvi econòmic


El Govern ha aprovat avui un pla per reduir un 14% la seva estructura interna per sota de les direccions generals, i un altre pla per derogar fins a 246 normes disposicions per reduir la burocràcia que afecta principalment empreses però també els ciutadans.

Amb aquestes mesures, l'executiu català ha volgut destacar, d'una banda, que continua amb l'aprimament de l'administració catalana, i de l'altra que "a falta de diners, es poden prendre decisions per fer la vida més fàcil a la ciutadania i a les pimes", ha assegurat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu.

Homs no ha sabut quantificar l'estalvi que suposarà la reducció d'un 14% de l'estructura dels departaments de la Generalitat, perquè ha dit que el benefici vindrà en termes d'eficiència. No obstant això, ha precisat que es reduiran òrgans actius, com subdireccions generals, serveis, seccions i negociats, i també àrees funcionals i unitats laborals.

En concret, s'eliminaran 270 estructures d'aquest tipus, en passar de 1.961 a 1.691, un fet que suposa la tercera fase empresa pel Govern per reduir el volum de l'administració, que arriba després de retallar un 22% els departaments i unitats directives, i un 40% el personal eventual. Homs ha precisat que no es reduiran llocs de treball, sinó que es reorganitzarà la feina dels funcionaris afectats pels canvis.

Menys burocràcia


D'altra banda, el Govern derogarà 246 disposicions normatives, en concret 153 decrets, 91 ordres i una resolució, per disminuir les càrregues normatives per a ciutadans i empreses, per clarificar la normativa vigent o bé per garantir la seguretat jurídica, entre altres propòsits.

Encara que es tracta d'aspectes molt tècnics, el Govern ha explicat que, en l'àmbit del comerç, per exemple, es traduirà en la supressió del registre d'empreses i professionals dedicats a la venda a distància, atès que ja no feia falta registrar-se per exercir aquesta activitat.

Una altra conseqüència pràctica d'aquest pla de racionalització normativa és que es reduiran els requisits per exercir la venda a domicili. Homs ha assegurat que les disposicions eliminades avui s'havien acumulat al llarg del temps, i que hi havia tal superposició normativa que es feia necessari posar-li fre. De fet, el Govern entén que la cimera de divendres sobre la crisi econòmica va obrir la porta que l'executiu pugui aprovar una llei òmnibus que elimini normativa contradictòria.