Política 29/06/2015

Podem denuncia un "xantatge" per part de la 'troica' a Grècia i considera "exemplar" l'actitud de Tsipras

La formació liderada per Pablo Iglesias acusa els creditors internacionals de voler destruir a tota costa un govern democràtic, encara que posin en risc l'euro

Europa Press
2 min
Pablo Iglesias i Íñigo Errejón durant la manifestació dissabte en solidaritat amb el poble grec a Madrid. EFE

MadridPodem considera que els creditors de Grècia han demostrat que el seu principal interès no és resoldre la crisi del deute "sinó sotmetre i enderrocar un govern democràticament escollit", el de Syriza, per demostrar que no hi ha alternativa a l'austeritat . A més ha avisat que aquests creditors estan actuant amb tal "ceguesa" perquè estan disposats a "posar en risc la integritat i l'estabilitat mateixa del sistema financer i del projecte europeu" exposant a altres països a atacs especulatius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No ens cansarem de repetir-ho. Seran ells els responsables d'aquest desastre", ha avisat la formació que dirigeix Pablo Iglesias en un comunicat sobre la "immensa gravetat de la situació que viu Grècia després de la ruptura de les negociacions per part de l'Eurogrup".

Podem ha recordat que, dilluns passat, el govern grec va presentar a l'Eurogrup una proposta amb "enormes concessions" que va ser rebuda àmpliament com a viable, però els creditors, "encapçalats per l'FMI" no van acceptar que el país pagués el seu deute pujant impostos a les grans fortunes, sinó que van exigir que ho faci "pujant l'IVA dels aliments bàsics i baixant les pensions".

"La 'troica' exigeix que se li pagui, però només accepta que se li pagui amb els diners de les famílies gregues més pobres, en lloc de reestructurar el deute i llançar un pla d'inversions per reactivar l'economia, volen seguir retallant els salaris i pujar- l'electricitat a les famílies", denuncia Podem.

Una resposta "exemplar" de Tsipras davant un "xantatge" dels creditors

Per això, la formació veu un "xantatge" dels creditors i creu que el govern d'Alexis Tsipras ha reaccionat "de manera exemplar", donant la paraula als ciutadans en un referèndum el 5 de juliol, perquè es nega a "violar el mandat popular "que li van donar els ciutadans, "a diferència del que va fer el govern d'Espanya el 2011 i el 2012".

Segons el seu punt de vista, els "poders no escollits" i especialment el BCE estan intentant "coaccionar" i "acovardir" per influir en aquesta votació en mostrar-disposats a "asfixiar el sistema financer grec" i això és una "violació flagrant i inacceptable del principi democràtic". Per això, han demanat a tots els demòcrates que denunciïn radicalment aquestes "ingerències".

Syriza no és responsable de la crisi

A més, ha recordat que Syriza no és responsable de la crisi econòmica grega, sinó que van ser els governs de Nova Democràcia i el Pasok, aliats del PP i el PSOE respectivament, que "van falsejar els comptes, van lliurar la sobirania del país a la Troica i van llegar al govern de Syriza una catàstrofe econòmica i social".

Podem ha recalcat que molts actors (entre ells França, Itàlia, o Estats Units) s'han desmarcat "del dogmatisme dels creditors" i ha exigit al govern espanyol i a les institucions europees que "respectin la sobirania i la dignitat del poble grec" i garanteixin que el referèndum es desenvolupa amb plena llibertat i normalitat.

Segons la seva opinió, ara toca respectar la voluntat democràtica dels grecs "i els seus drets fonamentals, que han estat sistemàticament violentats durant els anys d'austeritat". Per a Podem, avui a Europa l'austeritat s'oposa a la democràcia i cal escollir, o col·locar-se al costat del "govern del poble o el govern dels mercats i els seus poders no escollit". "Nosaltres estem amb la democràcia. Nosaltres estem amb el poble grec", conclou el text.

stats