CORRUPCIÓ
Política 05/11/2016

Griñán i Chaves s’asseuran al banc dels acusats

El jutge imposa a l’últim president andalús una fiança de 4,2 milions d’euros pel cas dels ERO

Ara
2 min
Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán declararan davant el jutge.

BarcelonaEl jutge d’instrucció Álvaro Martín va obrir ahir judici oral pel cas dels ERO de la Junta d’Andalusia. El judici se celebrarà, presumiblement, durant el 2017 i obligarà els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán a asseure’s al banc dels acusats juntament amb 24 persones més. Els 26 processats estan investigats per prevaricació i associació il·lícita, un delicte que el jutge ha incorporat en l’última fase. Sobre 18 dels acusats, entre els quals hi ha Griñán -en el moment dels fets era conseller d’Hisenda-, pesa també l’acusació de malversació. Des del 2009 fins al 2013, Griñán, que va rellevar Chaves, va ser president de la Junta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge d’instrucció número 6 de Sevilla també imposa fiances. Griñán, per a qui la Fiscalia demana 6 anys de presó i 30 d’inhabilitació, té 30 dies per dipositar 4,2 milions d’euros en mans de la justícia o se li embargaran els béns. Per a Chaves, que no haurà de respondre econòmicament, la Fiscalia demana 10 anys d’inhabilitació. Entre els investigats hi ha sis exconsellers del govern de la Junta, dos exviceconsellers i tres directors generals. Tots els acusats tenen ara 30 dies per presentar els escrits de la defensa.

El cas dels ERO investiga el mecanisme que utilitzaven els acusats per concedir ajudes públiques que havien de servir per prejubilar els treballadors d’empreses que estaven a punt de tancar.

Diners d’empleats acomiadats

L’objectiu d’aquestes ajudes era evitar que els treballadors acomiadats quedessin desemparats, però, segons les investigacions, liderades durant cinc anys per la jutge Mercedes Ayala, els diners es concedien sense criteris objectius i sense controlar-ne el destí. Aquesta falta de control dels diners públics és el que, segons la Fiscalia, comporta els càrrecs de malversació. El delicte de prevaricació també està inclòs a la causa sobre els acusats en entendre que sabien perfectament que estaven obrant de manera incorrecta.

Els acusats utilitzaven un procediment que, segons la Fiscalia, volia eludir els mecanismes de control de la Intervenció General de la Junta. Amb aquest mètode, segons el jutge, es van repartir de manera arbitrària 854,8 milions d’euros.

A més de la Fiscalia Anticorrupció, també s’han personat en aquest cas el sindicat ultradretà Manos Limpias, el PP i la Junta d’Andalusia, que demana que s’arxivi la causa, ja que entén que no s’aprecia prevaricació o malversació i “no hi ha cap prova que la major part dels encausats tinguessin coneixement de la il·licitud penal, ni tan sols administrativa, en la concessió d’ajudes i subvencions”. Manos Limpias demana les mateixes penes de presó que la Fiscalia, mentre que el PP demana dos anys de presó i 12 d’inhabilitació per a tots els acusats.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, va demanar ahir que els seus antecessors siguin jutjats “com més aviat millor, perquè com més aviat se celebri el judici més aviat quedarà clara la seva honestedat”. El president del PP d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, va dir que ahir era “un dia trist” per a la comunitat, ja que dos expresidents s’asseuran al banc dels acusats. Moreno va assenyalar que el judici reflectirà “20 anys de gestió socialista”.

Griñán va renunciar al seu escó de senador del PSOE el juny del 2015 i dues setmanes després va ser Chaves qui va plegar de diputat.

stats