Política 29/11/2018

Griñán es nega a declarar davant el Senat pels ERO

La vista oral del judici se celebra a Sevilla

Sònia Trujillo Morera
2 min
L'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán aquest dijous al Senat

MadridL’expresident de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán, es va negar ahir a declarar davant la comissió d’investigació del finançament dels partits polítics al Senat per “no perjudicar” el seu dret a la defensa i “la garantia” de la presumpció d’innocència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Griñán va ser citat -a petició única del PP que, a més, controla el calendari de la comissió gràcies a la seva majoria absoluta a la cambra alta- pel cas dels ERO a la Junta d’Andalusia, un presumpte repartiment irregular d’ajudes públiques a empreses i persones afins al PSOE andalús. Entre els 21 ex alts càrrecs del govern andalús acusats hi ha els dos expresidents de la Junta, Manuel Chaves i el mateix Griñán.

Chaves hi va comparèixer fa tan sols dues setmanes, el mateix dia que arrencava la campanya de les eleccions andaluses, i ahir, a només tres dies del 2-D, va ser el torn de Griñán. L’expresident andalús va evitar declarar dins la comissió i també a fora a preguntes dels mitjans que l’esperaven. Només va deixar entreveure una crítica a la data de la seva compareixença: quan un periodista li va preguntar per si la coincidència amb la campanya andalusa era buscada, ell li va respondre: “Vostè ho ha dit”.

En aquesta línia, l’actual presidenta andalusa i aspirant a la reelecció, Susana Díaz, en la seva compareixença davant el Senat a principis de mes va denunciar, aquesta vegada obertament, que la seva citació era un acte de “precampanya”.

Silenci dels implicats

L’estratègia utilitzada a la comissió, però, va ser ben diferent. Chaves i Griñán van optar per guardar silenci davant les preguntes -també perquè tenen un procés judicial en curs-. Díaz, disposada a contraatacar, va rebatre tot l’interrogatori del portaveu popular, Luis Aznar, protagonitzant moments de gran tensió durant una sessió que va durar cinc hores.

La Fiscalia Anticorrupció demana per a Griñán sis anys de presó i 30 d’inhabilitació per malversació i prevaricació.

stats