POLÍTICA
Política 03/05/2012

Griñán, investit president d'Andalusia amb els vots del PSOE i IU

El diputat d'IU crític amb el pacte, Juan Manuel Sánchez Gordillo, emet un vot nul per protestar per l'acord amb el PSOE

Efe
3 min
Griñán, amb Valderas, després de la votació de la investigura

SevillaEl socialista José Antonio Griñán ha estat investit avui president de la Junta d'Andalusia amb el suport dels 47 diputats del PSOE i d'onze dels dotze parlamentaris d'IU. Després de la votació dels 109 parlamentaris autonòmics, Griñán ha obtingut 58 vots a favor i 50 en contra, que són els del PP, mentre que el diputat d'IU Juan Manuel Sánchez Gordillo ha emès un vot nul: "No participo en aquesta votació perquè no puc votar el meu candidat ". D'aquesta manera, Griñán continuarà com a president de la Junta d'Andalusia després que el 2009 va accedir al càrrec en substitució de Manuel Chaves, que va deixar Andalusia per ocupar la vicepresidència tercera del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El suport de socialistes i IU a la investidura de Griñán és fruit de l'acord polític programàtic tancat entre els dos partits, que s'ha traduït en un pacte de govern després del suport que li van donar les bases dels comunistes en el referèndum que van convocar. Després de les votacions, Griñán ha saludat primer Javier Arenas (PP) i després Diego Valderas (IU), amb el qual s'ha fotografiat. El de nou president andalús ha manifestat la seva "satisfacció" per haver aconseguit la confiança de la majoria de la cambra. Un cop elegit president, Griñán prendrà possessió del seu càrrec dissabte que ve al Parlament andalús i dilluns ho farà el seu govern.

Contra el model PP

En el debat d'investidura previ a la votació, Griñán ha realitzat nombroses crítiques al model econòmic del PP per sortir de la crisi i ha advocat perquè el PSOE i IU presentin des d'Andalusia una alternativa al model econòmic imperant a Europa. També s'ha queixat que el govern de Mariano Rajoy confronta Andalusia i ha sostingut que el futur govern de coalició PSOE-IU demostra la responsabilitat amb el resultat de la urnes, "valentia, maduresa i compromís", i l'ha definit com un "al·legat contra l'economia de la por".

Arenas, per la seva banda, ha respost a Griñán i ha assegurat que avui s'ha posat damunt la taula un model "clarament antieuropeu" que mira "més al passat que al futur" i ha dit al PSOE que no estan "per exportar models, i encara menys a economies amb un 10 per cent d'atur". Ha dit a Griñán que té "un mèrit extraordinari" perquè, "sense haver guanyat les eleccions, serà dues vegades president de la Junta d'Andalusia", i ha explicat el seu vot en contra a la investidura per la seva gestió, la seva retallada i per l'assumpte del frau dels ERO.

L'exemple andalús

El portaveu de IU al Parlament andalús, Diego Valderas, per la seva banda, ha subratllat que Andalusia està "obligada" a donar exemple a Espanya i internacionalment amb polítiques d'esquerra basades en una "pacífica, serena i necessària rebel·lia ciutadana". Valderas ha dit que la societat andalusa no està disposada a "suportar" les polítiques neoliberals del govern espanyol i de la UE, i ha recordat que així ho van expressar els andalusos en les eleccions del 25 de març i en les mobilitzacions posteriors.

A José Antonio Griñán li ha dit que el pacte de govern entre socialistes i IU "no és un xec en blanc", sinó que està avalat per un acord amb 250 mesures i 28 lleis, i ha apuntat que no han d'existir sous en el sector públic superiors al del president i també la possibilitat de no aplicar la reforma laboral a la Junta. "Només acatarem per imperatiu legal la política de retallades", ha recalcat Valderas abans de queixar-se de la "permanent amenaça d'intervenció" per part del govern espanyol.

stats