Política 07/05/2018

Grups independentistes i espanyolistes rivalitzen pels llaços grocs a Barcelona

Els Grups de Defensa i Resistència (GDR) volen "netejar" els carrers de símbols pels presos

Ot Serra
2 min
Dues persones retiren els llaços grocs mentre són fotografiades per la premsa

BarcelonaTarda de disputa entre grups independentistes i espanyolistes als carrers de Barcelona pels llaços grocs. Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han promogut una enganxada de símbols de suport als presos polítics a partir de les 19.30 h des del departament d'Ensenyament fins a l'escola Infant Jesús, passant per l'escola Augusta i la Nausica, on s'hi han desplaçat fins a set furgonetes dels Mossos d'Esquadra.

Cartells que els independentistes volen exhibir durant la marxa

L'objectiu dels Grups de Defensa i Resistència (GDR), una mena de col·lectiu oposat als CDR que es dedica a "netejar" l'espai públic de simbologia independentista, és anar arrencant tots els llaços que es vagin penjant. Davant les crides a la participació que s'han fet córrer per les xarxes, els Mossos d'Esquadra fan acte de presència per evitar enfrontaments. Tot i que un dels portaveus, Jaime Vizern, ha anunciat que no seria fins a la nit quan començarien a retirar la simbologia solidària amb els presos polítics, un grup d'una desena de persones ha decidit fer-ho aquesta mateixa tarda.

La seqüència ha estat la següent: un centenar de persones s'ha mobilitzat amb consignes a favor de la llibertat dels presos i ha enganxat llaços grocs a les escoles abans esmentades. La Guàrdia Urbana les ha acompanyat durant la mobilització. Darrera, diverses furgonetes dels Mossos d'Esquadra han separat els independentistes de la desena d'unionistes que els seguien. A l'escola Nausica, els llaços grocs eren a la paperera quatre minuts després que els haguessin instal·lat.

Aquest només és el primer episodi de la jornada d'aquest dilluns, ja que a les 22 hores de la nit el col·lectiu espanyolista ha convocat els seus simpatitzants a la plaça de Francesc Macià per continuar amb la seva "operació neteja". Jaime Vizern, portaveu dels GDR, assegura que durant aquesta tarda simplement seguiran la mobilització independentista però que no arrencaran símbols. Serà a la nit quan activaran les "brigades de neteja" per retirar-los.

En un vídeo en què expliquen la iniciativa, expliquen que hi ha persones infiltrades entre els independentistes que fotografiaran tots els llocs on es deixin llaços i que no s'hagin pogut treure durant la tarda per fer-ho a la nit. L'acció l'han batejat com a Operació Troia, perquè diuen que segueixen la mateixa estratègia que "els grecs quan es van colar amb un cavall de fusta a la ciutat fortificada de Troia". Asseguren que han confirmat la seva presència diferents entitats del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, el Barcelonès i de punts més allunyats de la capital catalana com Tarragona, Lleida, Girona i el Bages.

Davant aquesta convocatòria nocturna, els CDR també han decidit mobilitzar-se i han fet una crida a assistir a Francesc Macià per denunciar que la "ultradreta embruti els barris de feixisme".

stats