Política 20/11/2018

Operació de la Guàrdia Civil a diferents empreses de Catalunya, Euskadi i Andalusia pel cas 3%

Agents policials han demanat informació a l'Autoritat Catalana de la Competència i Infraestructures

Ara
2 min
Cotxes de la Guàrdia Civil davant la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència

BarcelonaLa Guàrdia Civil ha registrat un total vuit empreses de Barcelona, Lleida, Biscaia i Sevilla, a més de 13 despatxos professionals en el marc de la investigació de l'Audiència Nacional pel cas 3%, que indaga sobre un suposat finançament irregular de Convergència. Segons han informat a l'agència Efe fonts pròximes a la investigació, entre les empreses on s'han fet els registres hi ha l'Associació d'Empreses d'Enginyeria i consultories independents de Catalunya, el GP Group SA, Audingintraesa SA, BAC Engineering Consultancy Group SL, Euro Geotécnica SA, Ayesa Enginyeria i DOPEC SL.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, en total hi ha 15 persones investigades per haver comès presumptament delictes contra l'administració pública. Així, el jutge de l'Audiència Nacional que porta el cas, José de la Mata, hauria ordenat aquests registres per investigar possibles irregularitats en concursos per adjudicacions públiques de la Generalitat. La investigació del cas 3% està oberta pels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partit polític, blanqueig i malversació.

Aquest matí els agents policials també han anat a la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), on, segons han explicat fonts de l'ACCO a l'ARA, els agents han requerit informació sobre un dels expedients de l'organisme. D'altra banda, la Guàrdia Civil també ha entrat a la seu d'Infraestructures a fer un requeriment d'un expedient. Segons han explicat fonts de l'organisme a l'ARA, els agents no han fet cap registre a l'edifici, sinó que només han entregat el requeriment i han marxat.

Agents de la Guàrdia Civil davant la seu de l'Autoritat Catalana de la Competència

Segons la Guàrdia Civil, la investigació va començar amb l'anàlisi d'una sèrie de correus electrònics d'un dels investigats d'entre el 2008 i el 2011. D'aquestes comunicacions, segons la policia, se'n deriva que determinades empreses privades "en connivència amb el sector públic de la Generalitat", s'haurien beneficiat del repartiment de diverses licitacions públiques. Mitjançant aquest pacte, les empreses privades "acordaven una quantitat de les ofertes que havien de presentar per excloure a les empreses competidores que n'eren alienes". Segons la Guàrdia Civil, hi haurien implicades "nombroses empreses públiques de la Generalitat".

En les actuacions que s'han fet durant aquest dimarts, la Guàrdia Civil ha demanat 10 expedients q Infraestructures com a "òrgan licitador i adjudicador" d'aquests documents. A més, també han requerit a l'Autoritat Catalana de la Competència perquè "aporti les actuacions que hagi realitzat en relació amb l'entramat d'empreses que estarien involucrades en l'adjudicació de determinats concursos".

stats